Autoglas
(NE)KULTURA

Minus je, ne ludujte vozilima po kolniku
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Iako je policiji namjera smanjiti broj poginulih osoba u prometu, 2020. nije počela dobro, hrvatske su ceste uzele već 20-ak života

Iako je namjera Ministarstva unutarnjih poslova smanjiti broj tragičnih prometnih nesreće, 2020. nije krenula dobro. Do sada je u Hrvatskoj poginulo 20-ak osoba, a Osijek će još godinama pamtiti tragediju u kojoj su početkom siječnja naprasno ugašena tri mlada života nakon što je BMW osječkih registracija pri velikoj brzini sletio s ceste i zabio se u stablo u Ulici cara Hadrijana, u blizini raskrižja s Trpimirovom ulicom.

Četverostruki sudar
Nesreća se dogodila rano ujutro kada je temperatura bila ispod ništice. Mladi je vozač, policija kaže zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio kontrolu nad upravljačem nakon dodira kotača s tramvajskim tračnicama. BMW je potom u nekontroliranom kretanju sletio s ceste da bi se potom snažno zabio u stablo. Iako nema potvrde, doznajemo i kako gume na automobilu starom 20-ak godina nisu bile u najboljem stanju, pa bi i to, uz neprijepornu brzinu, moglo biti jednim od uzroka tragedije.

Srećom, u Osječko-baranjskoj županiji ovo je bila jedina nesreća s poginulim osobama. Prometni su policajci, međutim, svakodnevno imali posla zbog osiguranja mjesta prometnih nesreća koje su, osim materijalne štete, za posljedicu imale i ozljeđivanje sudionika. Jedna takva nesreća zbila se i za vikend u Vukovarskoj ulici kod Drvljanika. Maleni potez, kako ga Osječani nazivaju, “kod tri semafora”, bilo je mjestom četverostrukog sudara u kojemu je jedna osoba ozlijeđena. Nesreća se zbila u petak u večernjim satima, a osim što su natučeni automobili nastradao je i semafor. Unatoč slomljenom postolju i padu na tlo, semafor je i dalje radio i odašiljao svjetlosne signale! Kako smo doznali, uzrok te nesreće je nepažnja jednog od vozača kojemu su i “ćelave” gume kumovale gubitku kontrole nad upravljačem. Odgovorne za izazivanje sudara policija će prijaviti.

Kako se i za ovaj tjedan prognoziraju minusi u jutarnjim i večernjim satima, moguća je poledica, ali i stvaranje snježnog pokrivača. U takvim okolnostima kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Apel roditeljima
Kako su u posljednje vrijeme jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel policija upućuje roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također se apelira na roditelje da djeci, mladim vozačima, ne omogućavaju upravljanje vozilom ako imaju saznanja da su konzumirala alkoholna pića.

- Važno je da roditelji prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, na temelju životnog i prometnog iskustva, ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu. Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život - poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Prometna će policija i u ovoj godini kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registracijskih pločica. Iako nema potvrde, doznajemo kako će se u Osječko-baranjskoj županiji posebno nadzirati promet u blizini noćnih klubova, jer upravo iz njih mladi vozači, njih nemali broj, sjedaju u vozila pijani. Tada povratak iz noćnog života, nažalost, zna završiti tragično.

Milan Bugarić
// CESTE ODNOSE ŽIVOTE //
NEOSVIJETLJENI BICIKLISTI I PJEŠACI
Prelaskom na zimsko računanje vremena noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim, istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još podosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, što ponekad završava i smrtnim stradavanjem.

Iz policije stoga podsjećaju da je pješak koji se kreće kolnikom dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom tvari. Također, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Pješaci i biciklisti moraju biti svjesni da nepoštovanjem tih pravila vrlo lako mogu biti žrtvama nesreća.
SAVJETI POLICIJE VOZAČIMA AUTA
Policija apelira na vozače da u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje te da ne koriste mobitel tijekom vožnje jer je zakonski propisano da se mobitel ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. Zbog minusa trebaju prilagoditi brzinu stanju kolnika i osobinama ceste. Jednako tako, prilikom približavanja raskrižjima potrebno je voziti s povećanim oprezom i pratiti prometne uvjete, rad semaforskih uređaja, odnosno poštovati postavljenu prometnu signalizaciju prilikom prolaska kroz raskrižje.