Crna kronika
RASPISANA TJERALICA

Zatvorenik otišao sam na toalet pa pobjegao policiji
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Srpski državljanin Ivan Đorđević osuđen je na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi
ZAGREB

Remetinečki istražni zatvorenik Ivan Đorđević (31), državljanin Srbije, u nedjelju je pobjegao pravosudnim policajcima u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice". U bolnici je bio na liječenju, a trenutak za bijeg iskoristio je nakon što je otišao na WC.

- Istražni zatvorenik pobjegao je u nedjelju oko 11.15 iz sanitarnog čvora, iako je bio pod neposrednim nadzorom dvojice službenika pravosudne policije. Nakon bijega službenici pravosudne policije obavijestili su Ministarstvo unutarnjih poslova te je Policijskoj upravi zagrebačkoj poslan Nalog za raspisivanje tjeralice. U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bijega istražnog zatvorenika iz bolnice - doznajemo iz Ministarstva pravosuđa.

Ivan Đorđević u istražnom se zatvoru nalazi rješenjem Općinskog suda u Novom Zagrebu zbog krijumčarenja ljudi, a presudom istog suda nepravomoćno je krajem listopada prošle godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Nakon presude 31-godišnjak se žalio na rješenje o određivanju istražnog zatvora, no to je odbijeno jer u Hrvatskoj nema prebivalište, a postojala je i opasnost da bi otišao u Srbiju i tako postao nedostupan hrvatskom pravosuđu. Očito je odlučio uzeti "stvari u svoje ruke" te je u nedjelju pobjegao. Pitanje je nalazi li se još uopće na hrvatskom teritoriju.

Prema podatcima iz Izviješća o stanju kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova u RH za 2018. godinu, zabilježen je 31 bijeg zatvorenika. Od ukupnog broja bjegova, ukupno 93,55 posto otpada na bjegove koji su izvršeni u uvjetima kada nema neposrednog nadzora pravosudnih policajaca, jer se zatvorenici i maloljetnici nalaze na korištenju pogodnosti izlaska ili im je odobren prekid izvršavanja kazne zatvora. U 2018. godini dogodio se jedan bijeg tijekom sprovođenja, i to u Zatvoru u Rijeci, a bijeg iz poluotvorenih uvjeta ili uvjeta koji odgovaraju poluotvorenim uvjetima evidentiran je u Zatvoru u Zagrebu.

Bjegovi zlouporabom pogodnosti dogodili su se u Odgojnom zavodu u Turopolju, i to sedam njih, tri u Zatvoru u Gospiću, po dva u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Turopolju i Zatvoru u Varaždinu te po jedan u zatvorima u Bjelovaru, Karlovcu i Puli.

Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero izjavila je u ponedjeljak da je do bijega istražnog zatvorenika iz bolnice u Zagrebu došlo zbog propusta u sigurnosti pa su protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenuti stegovni postupci.

Sandra Lacić
okolnosti
ISTRAGA O BIJEGU U TIJEKU
TRAŽE GA VEĆ 12 GODINA
Iako se većina odbjeglih pronađe, već se gotovo 12 godina traga za Baranjcem Nenadom Bižićem iz Darde, koji je u veljači 2008. godine pobjegao iz Lepoglave. Ondje je bio na odsluženju 11-godišnje kazne zbog ubojstva i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno zbog ubojstva Save Petrovića. Kaznu je služio u poluotvorenom odjelu kaznionice, a onoga dana kada je pobjegao, bilo mu je dopušteno otići do telefonske govornice za zatvorenike na drugom odjelu. Prilikom prozivke u poslijepodnevnim satima pravosudni policajac otkrio je da Bižića nema. Odmah je pokrenuta potraga, no i 12 godina poslije nema mu traga. Za njim traga i Interpol. Bižić je rođen u Brzaji kod Grubišnog Polja i fotografija mu je na popisu bjegunaca MUP-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana