Osijek
BAHATOSTI POJEDINIH VOZAČA NEMA KRAJA

Zbog manifestacije vozila parkirali usred parka!
Objavljeno 21. siječnja, 2020.

Uobičajeno je da vozilo nastojimo parkirati što bliže odredištu, vodeći računa o tome gdje je dopušteno ostaviti automobil. Ima vozača koji se ne drže propisa, pa ostave automobil gdje im je najzgodnije, no vlasnici automobila s fotografije, snimljene ove nedjelje, prevršili su svaku mjeru – svoje su automobile ostavili u parku! Fotografija se ubrzo proširila društvenim mrežama, a njezin autor, direktor Unikoma Davor Vić, kaže:


- Na ovaj prizor reagirao sam isključivo kao građanin, jer ne pamtim da je netko ostavio automobil u parku. Bila je nedjelja i brojna parkirališna mjesta u okolnim ulicama, pa i na okretištu autobusa u Tvrđi, bila su slobodna, a ovdje je isključivo riječ o nekulturi pojedinaca – naglašava Vić, podsjećajući da zelene površine nije teško obnoviti, no sanacije idu iz gradskog proračuna. Taj bi novac, kaže, mogao biti iskorišten na puno pametniji način umjesto na bahatost vozača.


A da ovo nije izdvojen slučaj, potvrđuje i Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, naglašavajući da su komunalni redari prošle godine zabilježili i više od 1200 kazni za parkiranje na zelenoj površini! Ti su prekršaji, kaže, puno češći tijekom kakvih manifestacija u gradu.


- Bilježili smo ih u vrijeme Adventa u Osijeku, bude ih i tijekom Sajma antikviteta, odnosno na mjestima gdje se organiziraju događaji s više posjetitelja – kaže Šiškić. Dodajmo tomu da je fotografija nastala tijekom gastronomske manifestacije u Tvrđi.


Inače, od oko 1200 prošlogodišnjih kazni za parkiranje na zelenoj površini vozači su ih 800 platili na licu mjesta, odnosno u roku od tri dana. Ako nakon ostavljanja obavijesti o počinjenom prekršaju i uplatnice koju će, zatekne li vozilo, ostaviti komunalni redar, vozač kaznu plati odmah ili u roku od tri dana, omogućeno mu je plaćanje polovine kazne od ukupno 300 kuna. Također, plati li vozač kaznu odmah ili u roku od tri dana, neće mu se izdati prekršajni nalog. Ako pak uplata nije obavljena nakon trećeg dana od ostavljanja obavijesti i uplatnice, slijedi obvezni prekršajni nalog uz 300 kuna kazne, a tu je i stotinu kuna troškova. Stranka ima pravo na prigovor u roku od osam dana od dana zaprimanja prekršajnog naloga, odnosno kaznu može platiti u roku od 15 dana.
- Prekršajni zakon propisuje da je u tom razdoblju potrebno platiti dvije trećine kazne, odnosno 200 kuna uz stotinu kuna troškova. Ako je kazna podmirena unutar tri odnosno 15 dana, smatra se da je postupak zatvoren. Ako stranka nije platila u roku od tri dana nakon obavijesti, odnosno u roku od 15 dana nakon zaprimanja prekršajnog naloga, a nije uložila žalbu u roku od osam dana od dana primitka prekršajnog naloga, dostavlja se nalog Fini za ovrhu nad novčanim sredstvima okrivljenika - kaže Šiškić. M. Mihelić
Ivica Šiškić

voditelj Odsjeka komunalnog redarstva

Broj vozača koji ostavljaju automobile na zelenim površinama nerazmjeran je broju djelatnika kojima raspolažem. Na raspolaganju imam samo šest komunalnih redara koji redovito obilaze dijelove grada za koje su zaduženi. Zateknu li vozače u prekršaju, svakako će reagirati. Apeliram na vozače da se svakako drže propisa, odnosno da se suzdrže od parkiranja na zelenim površinama u ulicama i parkovima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike