Osijek
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Osječki kršćani molili za pomirbu
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana počela je u subotu ekumenskim bogoslužjem u Crkvenoj općini Osijek Retfala Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj koje je predvodio biskup te Crkve Péter Szenn.

Središnje ekumensko bogoslužje održano je u nedjelju u kapucinskoj crkvi sv. Jakova. Bogoslužje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić, zajedno s predstavnicima kršćanskih zajednica grada Osijeka. Da je riječ o reprezentativnom događaju, svjedoči i činjenica što su na bogoslužju kod kapucina Katoličku Crkvu predstavljali i pomoćni biskup, mons. Ivan Ćurić te nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Iz Đakova je stigao i vlč. Antun Japundžić, voditelj nadbiskupijskog Ureda za promicanje ekumenizma i predsjednik Ekumenske koordinacije osječke regije. Događaju su nazočili i preč. Ivan Jurić, župnik Župe Preslavna Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata, te Alojz Kovaček, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, te u ime domaćina gvardijan kapucinskog samostana, fra Anto Pervan. U ime Zajednice Molitva i Riječ bogoslužju je nazočio Krešimir Pećar. Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljali su protojerej, o. Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i paroh osječki, te jerej, o. Siniša Mićanović, paroh bjelobrdski. Reformirianu kršćansku kalvinsku Crkvu u Hrvatskoj predstavljao je pastor Darko Turšić, Evangeličku Crkvu u Hrvatskoj svećenica Svetlana Vojnić Feldi, a Crkvu Božju u Hrvatskoj njezin nadglednik (biskup) Mladen Lazar Kovačević. U kapucinskoj crkvi vidjeli smo i poznatog teologa Petera Kuzmiča, dekana Visokog evanđeoskog teološkog učilišta iz Osijeka.

Nadahnutu propovijed, u kojoj je pozvao na ekumensko zbližavanje, i ove je godine izgovorio nadbiskup Hranić, a svi nazočni su u molitvi vjernika molili Boga da “iscijeli bolna sjećanja iz prošlosti” pozivajući na pomirbu.
D.Celing
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike