Regija
GRADSKO VIJEĆE O NEKRETNINAMA U POSJEDU GRADA

Svoje nekretnine Grad može prodavati, iznajmiti, darovati, dati na korištenje
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
VINKOVCI

Krajem prošle godine Gradsko vijeće je usvojilo Strategiju upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Vinkovaca koje čine stanovi, poslovni prostori, sportski objekti, objekti u kojima se nalaze vrtići i druge ustanove u vlasništvu Grada, neizgrađeno građevinsko zemljište, kao i komunalna infrastruktura. Nakana je strategije za razdoblje 2020. – 2026. dugoročno osigurati ciljeve i smjernice za učinkovito i transparentno upravljanje i raspolaganje tim nekretninama.

O nekretninama u vlasništvu Grada Vinkovaca bit će govora i na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za danas, a u tijeku je i izrada registra nekretnina.

Marina Šimić Karaula, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu, pojašnjava kako upravljanje nekretninama znači učinkovito i proaktivno djelovanje kojim se osigurava da imovina proizvodi optimalne kratkoročne i dugoročne rezultate, uključujući tijek novca i povećanja vrijednosti. U okviru upravljanja nekretninama postiže se dobrobit za cijelu zajednicu, a značenje upravljanja nekretninama je u pronalaženju optimalnih rješenja koja će ih dugoročno očuvati i generirati gospodarski rast.

- Grad svojim nekretninama mora odgovorno upravljati i raspolagati jer predstavljaju kapital koji je potrebno staviti u funkciju i po potrebi sačuvati za buduće generacije. Najvažniji korak u uspostavi djelotvornog sustava upravljanja je uspostava registra nekretnina. Trenutno je u izradi registar nekretnina za potrebe Grada koji će se uskladiti s Registrom državne imovine. Ono što je važno, a čemu će pridonijeti sve ovo što sam spomenula, jest ojačati nadzor osnivača nad upravljanjem i raspolaganjem nekretninama u vlasništvu ustanova, nekretninama u vlasništvu trgovačkih društava u vlasništvu Grada i nekretninama koje su dane na upravljanje i korištenje pravnim osobama, te povećati odgovornost osoba kojima su nekretnine dane na upravljanje i korištenje - kaže Marina Šimić Karaula dodajući kako su Strategija i registar podloga za godišnji plan, dokument kojim se određuju kratkoročni ciljevi i smjernice upravljanja i raspolaganja nekretninama te provedbene mjere Strategije.

Jedinice lokalne samouprave mogu prodati nekretnine, osnivati razna prava, razvrgnuti suvlasničke zajednice, zamijeniti nekretnine, dati u zakup zemljišta, darovati ih, dati na korištenje, dati u zakup poslovne prostore, u najam stanove, dati na privremeno korištenje javne površine i drugo. M. Flego
Godišnji plan raspolaganja nekretninama donositi će se do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću godinu
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike