Regija
OD 1. VELJAČE NOVI IZRAČUN ZA OTPAD

Fiksni je dio cijene manji, varijabilni viši
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Sa 61,64 fiksni dio pada na 46,56 kuna, a varijabilni s 2,63 po pražnjenju ide na 10 kuna. Treba motivirati razdvajanje otpada
ĐAKOVO

Izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, a u skladu s preuzetom politikom EU-a o zbrinjavanju i razdvajanju otpada te smanjenju miješanog komunalnog otpada do 2022., od 1. veljače (i) u gradu Đakovu idu nove cijene odvoza otpada, o čemu je Gradsko vijeće na prosinačkoj sjednici usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Vijeće je tada usvojilo novi, za 15,08 kuna niži fiksni dio cijene te usluge, dok je na pružatelju usluge, Univerzalu, bilo da potom izađe s novim varijabilnim dijelom cijene, uz tadašnju poruku da on mora biti motivirajući za razvrstavanje otpada, čime će i zelena kanta za miješani komunalni otpad biti praznija i rjeđe pražnjena.

Motivirajući dio
Jer, čulo se na GV-u, dosadašnji varijabilni dio od 2,63 kuna po pražnjenju te kante, što je mjesečno, uz četiri pražnjenja, nešto više od 10 kuna, nije dovoljna motivacija. Tako od 1. veljače fiksni dio cijene s dosadašnjih 61,64 pada na 46,56, no zato varijabilni dio s 2,63 raste na 10 kuna po pražnjenju. Posegne li kućanstvo za četiri pražnjenja u mjesecu, u konačnici je to razlika na varijabilnom dijelu cijene za osjetnih 40 kuna, a s fiksnim dijelom ukupno je to mjesečni iznos od 86,56 kuna. Direktor Univerzala Stjepan Ripić kaže da će i s tim Đakovo biti među nižim cijenama.

- Ograničeni smo Uredbom, nismo imali previše manevarskog prostora u tom kreiranju. Varijabilni dio cijene ima stimualtivnu ulogu za korisnika usluge da što više razdvaja otpad. Tu je i reciklažno dvorište, gdje se može razdvojiti gotovo 90 posto toga i još više osloboditi zelenu kantu. Naša sadašnja praćenja govore o manje od dva pražnjenja zelene kante, a sada s ovom motivacijom treba biti i manje - kaže Ripić. Dodaje kako je bliska budućnost to da na varijabilni dio ide sve veći pritisak kroz troškove zbrinjavanja oitpada.

Smeđe kante
- Cijena je izraz stvarnih troškova. Sve veći će biti pritisak na varijabilni dio da se postoci svedu na EU očekivanja koja smo preuzeli članstvom u njoj, a to je smanjenje miješanog komunalnog otpada, za što imamo manje od dvije godine s tim da će se značajnije investirati u kompostane i sortirnice. Znači, standard raste, ali i troškovi - kaže Ripić

Najavljuje da sredinom ožujka stižu smeđe kante za biorazgradivi otpad. Najave su da će i njihovo pražnjenje ići jednom tjedno. Projekcije su da će se kroz motivirajući varijabilni dio cijene odvoza razvrstavanje otpada dići na znatno višu razinu, što se treba odraziti na sve manji broj pražnjenja zelene kante s tim da je zakonski minimum za nju dva odvoženja u mjesec dana.

- Sve je na građanima, svijest građana mora biti na razini da se što više otpada odvaja i zbrine. Sve ono što bace u okoliš nisu napravili Univerzalu i Gradu, nego svojoj djeci - kaže Ripić.

Po starim cijenama Univerzal će podijeliti još samo račune za siječanj.

Suzana Župan
Nema više povlaštenih kategorija
Novom Uredbom nema više povlaštenih kategorija kućanstava kao što su staračka, samačka itd., a time ni povlaštenih cijena odvoza otpada. Ostali, poslovni korisnici podijeljeni su u 7 potkategorija i podliježu drugim cijenama, čiji je raspon dosta širok. Dio oporbe u GV-u tražio je da se ti korisnici cjenovno izjednače.

- Razina usluge kod tih korisnika je drugačija, nastojali smo koliko smo mogli da te cijene kod većine približno ostanu, ali tamo gdje nismo mogli, morali smo se uklopiti u Uredbu - kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić.
Najčitanije iz rubrike