Regija
POŽEŠKA LIGA PROTIV RAKA

Brošura “50 godina borbe protiv (m)raka”
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
POŽEGA

Županijska liga protiv raka Požega obilježila je 50 godina osnivanja uz predstavljanje brošure "50 godina borbe protiv (m)raka", urednice i autorice Jasmine Kovačević uz druge autore - Nikolu Gotovca, Mariju Krip, Kristijana Matkovića, Ljubicu Došen i Mariju Topić.

- Brošura sadrži i par crtica iz povijesti Lige, ali njezina je primarna namjena onima koji prvi put čuju rečenicu "Imate rak" lakše to prebroditi. Nadamo se kako ćemo to postići time što smo razgovarali s 15 oboljelih osoba koje su prošle kroz tu priču, ili trenutačno prolaze, ili su prošli dva puta, a uz to s nekoliko zdravstvenih profesionalaca koji su bili prva linija do tih pacijenata. Njihove rečenice složili smo u cjeline – od susreta s dijagnozom do prihvaćanja, traženja i pronalaženja mreže podrške pa sve do trenutka kada počinje novi život. Ima tu i teških rečenica, rečenica koje će izmamiti osmijeh, podsjetnika na loša, ali i dobra vremena. Htjeli smo da to bude nešto što pripada članovima Lige, članovima udruge Ilko, ali s druge strane nešto što će živjeti s drugim pacijentima - rekla nam je predsjednica Županijske lige protiv raka Požega Jasmina Kovačević.

Svečanosti je u ime Hrvatske lige protiv raka bio nazočan i prof. Damir Eljuga, koji je u svom obraćanju istaknuo kako je požeškoj Ligi, osnovanoj 1969. godine, novi vjetar u leđa u devedesetim godinama prošlog stoljeća dao prof. dr. sc. Josip Fajdić. Istaknute su značajne knjige, znanstveni skupovi i radovi objavljeni pod okriljem županijske lige, a koji su imali nacionalno značenje.

Pola stoljeća postojanja Lige pozdravili su zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, gosti iz drugih županijskih liga te ugledni požeški liječnici dosadašnji predsjednici udruge, kao i brojni zdravstveni profesionalci, članovi i prijatelji Lige. Zaslužnim članovima i prijateljima Lige dodijeljene su zahvalnice. B.S.T.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike