Svijet
20 GODINA NA ČELU RUSIJE

Veliki prosvjed protiv Putinove "vječne vlasti"
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Ruska oporba objavila je u ponedjeljak da sljedećeg mjeseca planira organizirati veliki prosvjed protiv ustavne reforme predsjednika Vladimira Putina, koji si njome, smatraju u oporbi, želi osigurati "vječnu vlast".


Putin je prošlog tjedna najavio ustavne reforme, nakon čega je cjelokupna vlada na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevim podnijela ostavku. Na promjene koje je Putin najavio u srijedu gleda se kao na korak koji će 67-godišnjem predsjedniku omogućiti da ostane na vlasti kad, 2024., završi njegov četvrti predsjednički mandat, drugi zaredom. Do još jedne smjene došlo je u ponedjeljak, kada je Putin odlučio maknuti s funkcije moćnog državnog odvjetnika Jurja Čajku, objavio je Kremlj. Čajka (68) na tom je mjestu od 2006. i zamijenit će ga Igor Krasnov. Čajku se smatra jednim od najmoćnijih ljudi ruske države, a posljednjih godina oporba ga optužuje da je izgradio golemo osobno bogatstvo tijekom karijere, što on niječe.


Oporbeni političar Ilja Jašin u ponedjeljak je najavio zajedničke planove oporbe za prosvjed protiv Putinove inicijative 29. veljače u Moskvi. "Društvu treba velik, masovan prosvjed", smatra Jašin, koji tvrdi da su Putinovi prijedlozi put prema "vječnoj vladavini".


"To će biti politički marš, glavni cilj bit će poziv za rotaciju vlasti i prosvjed protiv uzurpacije moći", rekao je Jašin. Jašin kaže da je prosvjed, za koji će se zatražiti dozvola vlasti, podržalo više oporbenih skupina, uključujući Zakladu protiv korupcije oporbenog političara Alekseja Navaljnog. Putin dominira politikom u Rusiji, kao predsjednik ili premijer, puna dva desetljeća.
Vladimir Vladimirovič Putin imenovan je 31. prosinca 1999. privremenim predsjednikom, kada Boris Jeljcin neočekivano napušta dužnost, a 7. svibnja 2000. biva prvi put izabran za predsjednika. Od tada nije silazio s vlasti i bio je predsjednik ili premijer Ruske Federacije 20 godina u kontinuitetu. Kako stvari stoje, na čelu Rusije ostat će još jako dugo. H/V.T.


Vuk Tešija
Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike