Novosti
UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-U

Jandroković: Nema mnogo Plenkovićevih kritičara
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da u HDZ-u nema mnogo kritičara aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića. "Ne smatra to velik broj članstva, određeni članovi to govore jer misle da će time dobiti naklonost jednog broja članova i članica. Na izborima ćemo vidjeti koliko je to", rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka predsjednika parlamentarnih odbora za europske poslove država članica EU-a. Poručio je kako on podržava Plenkovića i uvjeren je da će mu na izborima podrška biti velika, ali nije na njemu da o tome mnogo govori. "Ja sam glavni tajnik, moja je zadaća osigurati da izborni proces bude transparentan i demokratski te da nema nikakvih prigovora. Učinit ću sve da tako i bude", kaže Jandroković. Podsjetio je kako će se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, osim predsjednika stranke, birati i njegov zamjenik te četiri potpredsjednika stranke. "Treba pripremiti procedure, urediti popis članstva, cijeli proces mora biti demokratski. Želimo pokazati da smo snažni i demokratski, jer samo tako možemo biti atraktivni građanima i na parlamentarnim izborima", naglasio je Jandroković. Dodao je kako se još nitko od mogućih kandidata nije jasno odredio da želi biti predsjednik HDZ-a. "Onaj tko će to htjeti morat će prikupiti dovoljan broj potpisa, i morat će izići sa svojim program", rekao je.


Podsjetimo, neizravno su dosad kandidature za predsjednika HDZ-a najavili zastupnici Miro Kovač i Davor Ivo Stier, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prošloga je tjedna rekao kako se planira kandidirati za višu funkciju u stranci.


U ponedjeljak Stier ponovno nije izravno odgovorio na novinarsko pitanje o mogućnosti kandidature na unutarstranačkim izborima. "Članovi će odlučiti, bit će to njihov izbor i onda ćemo svi staviti glave skupa i izići iz tog procesa jači te se i pripremiti za parlamentarne izbore", izjavio je Stier. "Sve ćete znati uskoro, prvi korak je raspisivanje izbora", odgovorio je na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a.
Potpredsjednik HDZ-a i ministar Oleg Butković, u ponedjeljak je izravno dao potporu Plenkoviću. "Vodio je Vladu, vodio je stranku i ima moju podršku", izjavio je Butković nakon sastanka u Vladi. Smatra da je Plenković najbolji izbor, ali i nema ništa protiv Kovača i Ive Stiera: "Nemojte, svi su to dečki u uredu, nemam ja ništa ni protiv koga". Butković kaže kako će vidjeti hoće li se kandidirati za potpredsjednika HDZ-a, odnosno da mora promisliti o poziciji za koju će se kandidirati na unutarstranačkim izborima. Inače, Butković je u četvrtak novinarima rekao da će na unutarstranačkim izborima odabrati onu stranu za koju procijeni da će HDZ voditi prema pobjedi na parlamentarnim izborima i da se usidri u desnom centru. H/D.Pav.
Potpredsjednik HDZ-a i ministar Oleg Butković izravno je u ponedjeljak dao potporu Plenkoviću