Sport
SKUPŠTINA VESLAČKOG KLUBA IKTUS

Daniel Srb ostao na čelu Iktusa, a klub ostaje na promenadi
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Protekla godina bila je loša, ova će valjda biti mnogo bolja - želja je vodstva i članova Veslačkog kluba Iktus. U 2019. klub nije imao previše financijskih sredstava, rezultati nisu bili blistavi kao nekih prošlih godina, potom je klub saznao kako bi mogao ostati bez krova nad glavom, jer je vlasnik zgrade Saponia d.d. odlučila prodati sportski objekt na promenadi koji klub koristi. Kako nevolja nikada ne dolazi sama, dogodio se i užas na splavi ispred VK-a Iktus kada je pukla žica i mladom veslaču odrezala prst. Rekli bi ljudi - šok za šokom, ali sve se preživi. Izgurao je Iktus tešku 2019. godinu, i na subotnjoj skupštini kluba bilo je optimističnih tonova. Najljepša je vijest da se nesretni mladić dobro oporavio, pa je prošloga tjedna ponovno počeo trenirati. Klub je od Grada Osijeka dobio obećanje kako unatoč prodaji zgrade privatnom vlasniku neće morati seliti s promenade. Bar ne još neko vrijeme, a do tada će valjda dobiti i svoj dom, a šuška se da bi to moglo biti na Neptunu.

Na subotnjoj skupštini pričalo se o financijama, planovima, teškoćama, a izabrano je i novo vodstvo kluba. Na tom planu nije bilo promjena, jer Daniel Srb jednoglasno je ponovno izabran za predsjednika. Iktus nije poželjna gradska udavača, nitko se ne gura u predsjedničku fotelju, pa je Srb bio i jedini kandidat. Iako i on ne misli ostati dugo na tom mjestu, čak nije siguran hoće li do kraja odraditi dvogodišnji mandat.

- Želio bih da klub predamo u ruke mlađim ljudima. Vrijeme je za povlačenje, ali nisam želio to sada napraviti zbog aktualnog stanja u klubu. Nikome ne možemo ostaviti ovaj problem, jednostavno ne bi bilo u redu. Kada riješimo pitanje veslačkog doma, vrijeme je da dođe nova uprava, neka mlađa generacija koja će preuzeti vođenje kluba - kazao je novi-stari predsjednik Daniel Srb, kojemu je veslački dom, uz svakodnevnu opstojnost Iktusa, prioritet koji mora uspješno riješiti.

- Ozbiljno nas je pogodila i zabrinula najava prodaje zgrade, odnosno pitanje budućnosti kluba i funkcioniranje u ovom prostoru. Kroz razgovore sa Saponijom i Gradskom upravom uspjeli smo osigurati da klub ostane u ovom prostoru s ciljem da se trajno riješi problem zgrade veslačkog doma - dodao je Srb. Potpisano je da VK Iktus tijekom 2020. godine koristi zgradu, a Grad je preuzeo na sebe financiranje, odnosno režijske troškove. No to je kratkoročno rješenje, a ono trajno je osiguravanje nekog drugog, novog prostora za ovaj klub.

Kada je riječ o financijama, klub je u 2019. imao prihode od 670.242.98 kuna, a rashodi su bili 670.125.42 kune, pa je, eto, u klupskoj blagajni ostalo za “kavicu”. Financijski plan za 2020. također je skroman, klub računa na prihode od približno 680 tisuća kuna. Inače, uz predsjednika Daniela Srba jednoglasno su izabrani i članovi Predsjedništva, a to su Branko Kovač, Vladimir Krajnović, Branimir Srb, Davor Brust, Zdravko Pavić, Boris Čagalj i Mario Štimac. Članovi Nadzornog odbora su Mario Staščik, Branimir Pekić i Ana Sanseović, dok će predsjednik Skupštine i sljedeće dvije godine biti Davor Lončarić.

Iktus je dodijelio posebne nagrade najboljim veslačima za 2019. godinu, a to su braća Anton i Patrik Lončarić te Ivan-Ante Grgić kao srebrni na EP-u za mlađe seniore u “četvercu bez” (s njima veslao i Puljanin Ipsa). Srebrnjacima su nagrađeni Lončarići i Grgić, ali i David Šain te Emilija Arvaj, kao seniorski prvaci Hrvatske u četvercu s kormilarom. Srebrnjake su dobili i Dino Belić te Marin Kovač. Zaslužnim članovima kluba proglašeni su Zlatko Kovač, Damir Marković, Branko Draganić i Željko Betlehem. Priznanje je primio i Stjepan Pofuk koji je zaslužnim članom proglašen u 2018. godini, no nije ga mogao preuzeti prije godinu dana. Svi nagrađeni dobili su pljesak, ali ipak najglasnije i najduže pljeskalo se - konobaru. VK Iktus posebno je priznanje uručio Draženu Jalovičaru, dugogodišnjem voditelju restorana u klupskoj zgradi. On je od ranih devedesetih stalno uz klub, restoran je od početka ove godine zatvoren, a Jalovičar je otišao u mirovinu. No restoran je u subotu nakratko otvoren, a klub je zahvalio Jalovičaru.
I. Liović
Plan prihoda za 2020. godinu iznosi 680 tisuća kuna, od čega više od polovine izdvaja Grad Osijek
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike