Svijet
PREDSJEDNIKOV PRAVNI TIM O OPOZIVU:

Optužbe protiv Trumpa napad je na Amerikance
Objavljeno 19. siječnja, 2020.
Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trumpa snažno je odbacio optužbe Zastupničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Trump nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.


U dokumentu na šest stranica, objavljenom u subotu, Trumpovi odvjetnici prvi put službeno su se očitovali na dvije stavke opoziva - zloporabom ovlasti i opstrukcijom Kongresa. Ta dva članka, usmjerena da se Trump opozove s mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.


"Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije učinio ništa loše, i vjerujemo da će se to riješiti u ovom procesu", rekao je jedan od tri izvora bliskih Trumpovu pravnom timu koji je informirao novinare o sadržaju dokumenta. Prema riječima tog izvora, u odgovoru Trumpovog pravnog tima ističe se da proces protiv predsjednika "nije ništa drugo nego opasan napad na američki narod i njegovo pravo da glasa". U dokumentu se tvrdi da članci opoziva krše američki ustav i da bi mogli nanijeti trajnu štetu, rekao je izvor.


Trump je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi provela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te da je ometao Kongres u njegovoj istrazi o tom slučaju. Trump je zanijekao nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele poništiti njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. Suđenje u Senatu najvjerojatnije neće dovesti do Trumpovog opoziva budući da to nije podržao ni jedan republikanski senator.
Trumpovi odvjetnici tvrde da je Trump u svakom trenutku radio prema punim ustavnim i zakonskim ovlastima. Istovremeno su demokrati predstavili svoju pravnu strategiju s argumentima za Trumpov opoziv. U njoj se tvrdi da se predsjednik mora opozvati kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost i sačuvao sustav vlasti u zemlji. Također se podupiru optužbe za zlouporabu položaja i opstrukciju Kongresa. "Senat bi trebao osuditi i smijeniti predsjednika Trumpa kako bi se izbjegla ozbiljna i dugoročna šteta našim demokratskim vrijednostima i sigurnosti nacije", ističu demokrati. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MAĐARSKI PREMIJER

Orban podržao Trumpa

2

MEĐUNARODNA ISTRAGA

Velike banke oprale goleme iznose novca

3

LITVA, POLJSKA I RUMUNJSKA ŽELE “MRKVU” ZA BJELORUSIJU

Tihanovska traži sankcije za bjeloruske dužnosnike