Regija
U SLUŽBI HUMANOSTI

Marica Kores iz Đurđenovca volontira pola stoljeća
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Voloniranje mi je, kaže Marica, dalo mogućnost da djelujem i pomažem drugima
ĐURĐENOVAC - Marica Kores (72) iz Đurđenovca život je posvetila pomaganju drugima. Oduvijek joj je cilj bio samo jedan – ljudima u nevolji pomoći, poboljšati njihovu socioekonomsku situaciju te im uljepšati život.- U obitelji sam kao dijete naučila pomagati drugima. Nikada ne zaobići nikoga u nevolji i naći načina da se drugome pomogne nešto je što su meni odgojem roditelji usadili još u djetinjstvu – prisjeća se Marica Kores, koja je 50 godina u svim akcijama Mjesnog društva Crvenog križa Đurđenovac, gdje gotovo četiri desetljeća obavlja dužnost tajnice.

Aktivna je i danas, s jednakim žarom kao prije 50 godina, a s radošću i osmijehom dočekat će ljude u potrebi svakog utorka i petka od 9 do 11 sati u prostorijama Crvenog križa na podjeli odjeće i obuće. Dobitnica je raznih godišnjih volonterskih nagrada Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Našice, koja joj čine veselje i radost, te daju punu važnost njezinoj odanosti u službi humanosti. Posebno je ponosna na prestižno državno priznanje Volonterski tim godine, koje je Tim za provedbu socijalno-humanitarnih aktivnosti Mjesnog društva Crvenog križa Đurđenovac dobio 2016. godine.

- Sva priznanja za mene su veliki uspjeh i potvrda za sav volonterski rad, za sate i sate provedene u humanitarnom radu. No najdraže mi je priznanje koje je dobio naš tim jer, osim zajedničkog priznanja, pojedinačno je nagrađeno i osam volonterki. U 2016. godini imali smo zajedno odrađenih 2500 volonterskih sati – kaže Marica, koja godišnje odradi i do 500 sati. Ističe se kontinuitetom u obavljanju volonterskih aktivnosti, ali i sudjelovanjem u velikom broju različitih akcija. Marica je pokretač, organizator i koordinator aktivnosti u đurđenovačkom Crvenom križu, koji okuplja 40-ak volontera.

- Volontiranje mi je dalo mogućnost da djelujem i pomažem drugima. Ljudi danas ne žele vidjeti tuđe zlo, nevolju. Nisam takva osoba, nego ću pomoći koliko mogu, trudeći se dati svoj maksimum. Svima bih poručila da se uključe u volontiranje jer to donosi veliko zadovoljstvo koje može promijeniti nečiji život - kaže Marica, dobri duh Crvenog križa i općine Đurđenovac.

Osim uobičajene podjele odjeće, obuće i hrane, organiziranja i provođenja akcija Solidarnost na djelu, đurđenovačke volonterke posebice se ističu recikliranjem starog i oštećenog, te od toga izrađuju nešto novo i upotrebljivo. Rukotvorine prodaju na sajmovima, manifestacijama i u prostorijama Crvenogog križa i tako dolaze do potrebnog novca za poklon-pakete za starije, bolesne i siromašne za božićne i uskrsne blagdane.

- Godišnje podijelimo oko 100 paketa u kojima bude hrane, voća, kolača, domaćih rezanaca... Kolače peku naše volonterke. Za Božić su podijeljena 44 paketa - ističe Marica.

Dodaje da svaki mjesec u đurđenovački Crveni križ dolazi oko 400 osoba koje primaju socijalnu pomoć, a redovno pomažu i oko 200 umirovljenika.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike