Osijek
ŽKO I OBŽ O ECO BUILD PROJEKTU

Primjena žetvenih ostataka i pepela u suvremenom graditeljstvu
Objavljeno 19. siječnja, 2020.
Hoćemo li doista u bliskoj budućnosti koristiti pepeo kao važan čimbenik u suvremenom graditeljstvu? Čini se da je tako, i to zahvaljujući Interreg IPA CBC projektu "Eco build - Poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnosti", završenom ovoga petka, a gdje su prikazani dosadašnji rezultati projekta. Sama ideja projekta je umrežavanje znanstvenih organizacija s gospodarstvom radi stvaranja prekogranične mreže proizvođača i potencijalnih korisnika poljoprivredne biomase i pepela poljoprivredne biomase. Pod tim se podrazumijevaju dijelovi žitarica i industrijskih biljaka koji ostaju na poljima nakon žetve. Suradnja između poljoprivrednika i lokalne industrije, koja bi biomasu koristila kao zamjenu za uobičajeno korištene energente, u konačnici bi dovela do iskorištavanja pepela nastalog sagorijevanjem žetvenih ostataka u građevinskim proizvodima. Partnerske institucije u projektu, Hrvatska i Srbija, rade na razvoju četiri građevinska proizvoda u kojima će se koristiti pepeo, nastao sagorijevanjem poljoprivredne biomase.

Tu je novost pozdravila i Osječko-baranjska županija, u čijoj se ingerenciji nalazi više od 212 tisuća hektara poljoprivrednih površina.

Potporu daje i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, čiji predstavnik Igor Mikulić podsjeća da se na ovim prostorima odvija i najveća biljna proizvodnja, a prisutna je i velika koncentracija prehrambene industrije te također i brojna bioplinska postrojenja.

- Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku i Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta Tehničkih Nauka u Novom Sadu, koji su i prijavili ovaj važan projekt, idealne su znanstvene ustanove za suradnju na istraživanju mogućnosti primjene poljoprivrednog otpada, odnosno pepela nastalog od toga otpada, u suvremenom graditeljstvu - naglasio je Mikulić. M. Mihelić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike