Ekonomija
HPK SE PREDSTAVIO U BERLINU

Čist okoliš najveća hrvatska prednost
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Pregovori u Bruxellesu moraju dovesti do jednostavnije i učinkovitije poljoprivredne politike i sustava potpora u EU-u

U sklopu Zelenog tjedna – najvećeg sajma poljoprivrede i hrane u Europi, a čiji je Hrvatska ovogodišnji zemlja partner - održan je Forum njemačkog udruženja poljoprivrednika Deutscher Bauernverband, a na kojemu je sudjelovao i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Tema foruma, kako su izvijestili iz Hrvatske poljoprivredne komore UHPK, koji je okupio njemačke poljoprivrednike i predstavnike zaštite okoliša, bio je Europski zeleni sporazum i višegodišnji financijski okvir Zajedničke poljoprivredne politike od 2021. do 2027.

"Kao predstavnici zemlje partnera na sajmu Zeleni tjedan, imali smo priliku na ovom Forumu predstaviti Hrvatsku poljoprivrednu komoru, kao i naša gledišta vezana uz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Tijekom boravka u Berlinu najavljeni su brojni sastanci poljoprivrednih udruženja EU-a, kao i 11 poljoprivrednih komora, koje će zajednički raditi na usuglašavanju gledišta vezanih uz novu zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a‘‘, izjavio je nakon Foruma Mladen Jakopović.

"Gotovo na svim zajedničkim sastancima u zemlji i EU-u, Hrvatska poljoprivredna komora ističe kako proračun za poljoprivredu nikako ne bi smio biti manji s obzirom na izazove pred kojima se sektor nalazi. Poljoprivrednici su izvor rješenja za klimu i okoliš, a ne problema. Zato bi svaki dodatni zahtjev za ozelenjivanje trebala pratiti dodatna odgovarajuća potpora‘‘, glavna je poruka koju je na Forumu europskim poljoprivrednicima uputio Jakopović.

Jednaki standardi
Dodao je kako je posebno potrebno da europska poljoprivreda ima jednostavniju administraciju.

Stav je HPK-a da je potrebno osigurati jednako kvalitetne prehrambene proizvode u svim zemljama članicama te primjenjivost jednakih standarda za hranu iz trećih zemalja, a također je važno imati više lokalnih vrijednosnih lanaca u poljoprivredi, koji će povezivati proizvodnju i tržište kako bi se smanjio pritisak na okoliš.

Na Forumu je naglašeno kako poljoprivredni sektor igra ključnu ulogu u doprinosu uspješnoj provedbi Zelenog sporazuma te pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja, očuvanje biološke raznolikosti i promicanje učinkovite uporabe resursa. Zato poljoprivrednici moraju biti partneri u donošenju odluka jer to izravno utječe na njihov život.

U pozdravnom govoru Jakopović je europskim poljoprivrednicima rekao: "Mi u Hrvatskoj trenutačno se borimo s rastućim uvozom, niskim cijenama, nedostatkom radne snage te iseljavanjem iz ruralnih područja. S druge strane, možemo sa sigurnošću reći kako je čist okoliš (više od 50 posto Natura područja) naša velika prednost. Zbog toga smatramo kako je tijekom izrade strateških planova, ali i njihovih odobravanja, potrebno uzeti u obzir dosadašnji doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem, kako ne bismo nastavili s trendom odlaska mladih iz ruralnih područja.‘‘

Visoki ciljevi
Na Forumu je naglašeno kako je 2020. godina važna zbog donošenja odluke u vezi s višegodišnjim financijskim okvirom 2021. - 2027. i ZPP-om nakon 2020. godine te budućim potporama za poljoprivredu. Osim toga, tu je i novo političko vodstvo EU-a koje postavlja visoke ciljeve u zaštiti okoliša i klime. Pregovori u Bruxellesu moraju dovesti do jednostavnije i učinkovitije poljoprivredne politike i sustava potpora u EU-u. Važno je postaviti ambiciozne ciljeve, ali uz stabilan proračun, a usporedo s radom na nacionalnim strateškim planovima važno je poštovati načela u pogledu izvedive i realne zelene arhitekture, poručili su europski poljoprivrednici.
Zdenka Rupčić
Smanjiti pretjeranu birokraciju
Poljoprivrednici su na Forumu razgovarali o šansama i izazovima u poljoprivredi, smanjenju pretjerane birokracije, financiranju poljoprivrede iz EU-a te budućoj ekoshemi. Njemačko udruženje poljoprivrednika Deutscher Bauernverband okuplja oko 300.000 obiteljskih gospodarstva preko 18 nacionalnih poljoprivrednih asocijacija. Osnovano je 1948. godine i jedna je od vodećih poljoprivrednih udruženja u EU-u. Predsjednik je Joachim Rukweid, koji je ujedno i predsjednik Cope.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike