Gastro
ERDUTSKI VINOGRADI

Jedan dan svetkovanja, a potom slijedi rezidba
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Plantažni se vinograd Erdutskih vinograda pruža na plodnim lesnim nanosima u smjeru istok-zapad na obroncima Erdutsko-daljske planine, s najvišim kotama od 130 do 190 m, te se blago spušta prema jugu, a ta je nadmorska visina idealna za uzgoj vinove loze na tom pjeskovito-ilovastom tlu.

Ondje se jučer (petak) slavilo “buđenje loze iz zimskog sna” uz prijatelje, partnere i naravno tamburaše - obilježena je svetkovina Svetog Vinka i službeni početak radova u vinogradu. Brojni vinoljopci uživali su u dobroj kapljici, pekle su se i kobasice i slanina. I u ovom kutku se pokazalo kako su vino i slavonska gastronomija idealna kombinacija i najbolji izvozni proizvod domaćeg turizma.

- Prema našem tradicijskom vjerovanju prestaje biološko mirovanje vinove loze, kreću sokovi, započinje nova vinogradarska sezona. Mi iz godine u godinu na ovim prostorima organiziramo proslavu Sv. Vinka i imamo namjeru to proširiti i na cijelu destinaciju Erdut jer pokraj nas ima tu manji broj vinara pa nema razloga da ovo ne bude i još značajnija proslava - kaže Pero Grgić, član Uprave Erdutskih vinograda. No svjestan je kako vinograd traži slugu, a ne gospodara, pa i da nakon jednog dana predaha, zapravo počinju intenzivni zimski radovi u vinogradu - rezidba koju pak treba završiti do početka travnja. Stoga se molilo i za Božji blagoslov - ovaj vinograd je najveći hrvatski vinograd u jednom komadu (500 ha) u Republici Hrvatskoj, pa ne stane u jednu župu. Stoga su ga blagoslovila dva župnika, Ante Markić iz Aljmaša i Ante Mihaljević iz erdutske filijale Daljske župe. A Erdutski vinogradi imaju i bačvu od 75 tisuća litara, najveća je to bačva u uporabi na svijetu! Uz to kulturna znamenitost i turistička atrakcija Erdutskih vinograda je i dvorac Adamovićevih - sve to Erdutske vinograde čini jedinstvenom turističkom destinacijom.

A za Erdutskim vinogradima je i dobra godina - investiralo se u nove spremnike za vino, povećani su rezultati u plasmanu vina. Naposljetku, Josip Pavić, predsjednik nadzornog odbora Erdutskih vinograda, krajem prošle godine izabran je i za predsjednika Udruženja vinarstva pri HGK-u, što je svojevrsno nacionalno udruženje vinara.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike