Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Nakon drame s Crnom Gorom slijedi relaksacija sa Slovačkom
Objavljeno 17. siječnja, 2020.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u subotu će protiv Slovačke (16 sati) odigrati posljednje, treće kolo skupine A na Europskom prvenstvu u Budimpešti. Taj dvoboj nema nikakav rezultatski značaj za rasplet naše skupine te bi trebao proteći u revijalnom tonu za obje reprezentacije.

Slovaci su svoje izglede za osvajanjem trećeg mjesta i plasmana u osminu finala izgubili u prva dva susreta, odnosno, točnije, prekjučerašnjim porazom od Njemačke (5:8), a Barakude su isti dan nakon prave drame protiv Crne Gore (11:10) osigurale prvo mjesto skupine, a time i izravno mjesto u četvrtfinalu. I prije početka EP-a bilo je jasno kako reprezentacija koja nikada nije osvojila medalju na velikim natjecanjima te najbolji rezultat na kontinentalnom prvenstvu ima sedmo mjesto (iz 2003.) ne može predstavljati prijetnju za momčad Ivice Tucka. Stoga nije ni čudno kako su izbornik i igrači više vremena poklonili šokantnoj završnici ogleda s Crnogorcima te pogledu prema četvrtfinalu, nego što su najavljivali Slovake.

Nevjerojatno je kako su Barakude u posljednjih osam minuta umalo prosule sve ono odlično što su do tada napravile u prve tri četvrtine. Voditi s pet razlike protiv jedne od reprezentacija koje se nadaju odličju jasno govori kako su Tuckovi izabranici odradili taj dio susreta. U vaterpolu se rijetko događaju preokreti nakon tako velikog zaostatka, no u četvrtak navečer umalo smo mi bili sudionici jednog takvog, i to s "krive strane".

- Sami smo se doveli u jednu situaciju i ovakvu završnicu, potpuno nepotrebno. Vidjet ćemo što se točno dogodilo, iako mi je na prvu jasno. Vodimo 10:5, kvalitetniji smo, riješena je utakmica i onda primiš jedan, dva gola, ne digneš ruku, pa je to 10:7, pa uđe voda u uši, pa promašiš zicer... Generalno, tri četvrtine utakmice bile su izvanredne. Ovaj pad u zadnjoj četvrtini više je psihološke naravi. To nam se ne smije događati, mi smo prekvalitetna momčad da bismo si dopustili ovakav luksuz. Ali, na kraju smo dobili utakmicu, ostvarili prvi cilj i idemo u četvrtfinale, gdje nas najvjerojatnije čeka Grčka - rekao je izbornik nakon "iščupane" pobjede protiv Crnogoraca.

Potpuni kolaps u posljednjoj četvrtini tog dvoboja spriječili su Marko Bijač i Xavi Garcia, koji je i postigao naš jedini pogodak u toj dionici, pobjednički za konačnih 11:10.

- Nismo se trebali dovesti u ovu situaciju. Ni protiv najboljih reprezentacija na svijetu ne smijemo dopustiti da nam zabiju pet golova. Napunili su se pozitivnom energijom nakon toga, a nama se uvukao strah. Ipak, važna je pobjeda kojom smo završili prvi u skupini. Na kraju se sve dobro završilo, ali ovo nam se više ne smije ponavljati. Prve tri četvrtine bile su odlične, ali vaterpolo utakmica traje 32 minute. Ne možemo biti zadovoljni, Hrvatska je došla ovamo po zlato i osigurati Olimpijske igre, a budemo li igrali kao ovu posljednju četvrtinu, bit će preteško - kritičan je bio naturalizirani Katalonac u našoj reprezentaciji.

Goran Roguljić
Mađari i Španjolci love gol-razliku
U subotu je 3. kolo u svim skupinama te ćemo doznati sudionike nokaut-faze. U skupini C je otvoreno pitanje pobjednika. Nakon međusobnog remija, Španjolska i Mađarska imaju po četiri boda pa će o prvom mjestu odlučivati razlika pogodaka, s obzirom na to da Turska i Malta ne mogu prirediti senzaciju. Španjolci su trenutno prvi, imaju bolju gol razliku (“+16” prema “+14”), ali i nepovoljniju situaciju s obzirom na to da igraju protiv Turske, a Mađari protiv Malte. Rasplet te skupine zanimljiv je i našoj reprezentaciji, jer će drugoplasirana reprezentacija biti potencijalni suparnik Hrvatske u polufinalu, ako do tamo dođemo. U skupini B Srbija (6 bodova) igra s Nizozemskom (3), a Rusija (3) s Rumunjskom (0), dok u skupini D Grčka (3) igra protiv Francuske (0), a Italija (6) protiv Gruzije (3).
Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike