Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Jaganjac
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Koja je životinja najčešća u heraldici, to jest u grbovima? Jasno lav. Koje simbole uzimaju različite skupine? Naravno da navijači nogometnog kluba nose ime "Kohorta", što označava vojnu postrojbu, a riječ "Torcida" označava ubojicu bikova u španjolskim koridama… Neki će uzeti simbol stisnute šake, drugi će staviti mač ili sablju, treći vučju glavu, na istoku će to često biti zmaj koji riga vatru. A evo, simbol Isusa Krista u Bibliji jest – janje. Janje?


Prisjetimo se. Prilikom izlaska iz Egipta, pripovijeda Biblija, svaka je židovska obitelj zaklala janje i njegovom krvlju poškropila dovratnike i nadvratnik svoje kuće. Kad je kritične noći anđeo zatornik prolazio Egiptom da pobije egipatske prvorođence, mimoilazio je kuće gdje je vidio krv. Janje je platilo glavom da bi židovski prvorođenci ostali na životu.


Za Ivana Krstitelj to je janje tek slika Isusa Krista. Ivan, kao Božji čovjek, unaprijed je znao da će Isus proliti krv da spasi ljude. Kad je Ivan ugledao Isusa, uskliknuo je: "Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijehe svijeta." I stvarno. Nakon Isusove muke i smrti na križu, kršćani su u ovim riječima proroka Izaije prepoznali upravo Isusa: "K‘o jagnje na klanje odvedoše ga; k‘o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih".


Nije ovdje naglasak na muci i smrti, na nemoći i bespomoćnosti. Ne radi se ovdje samo o pasivnom prihvaćanju slijepog usuda. Ovdje je u pitanju ljubav. Krist se predao za nas, poput ovog janjeta u Egiptu, dao je život da bismo mi imali vječni život. To je ljubav. Veli Isus: "Veće ljubavi nema od ove da tko život svoj dade za svoje prijatelje". To je ljubav poput one kada su branitelji doslovce davali život za domovinu, to je ona ista ljubav kojom roditelji iz dana u dan sebe daju i predaju za svoju djecu. To je ljubav koja prašta, koja prihvaća, koja je nesebična, koja nije zavidna… Ljubav je ključ. Zato je, na koncu, to isto Janje znak pobjede. U Knjizi otkrivenja Janje je prikazano kao ono kome na koncu biva dana sva vlast i sva čast. Veli knjiga: "Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć, i bogatstvo, i mudrost, i snagu, i čast, i slavu, i blagoslov!". Možda se čini da je ovo zapisano samo za one koji su redovito u crkvi. Ne bih rekao. Na koncu svega preostat će samo ljubav. Sve druge vrednote, svaka druga ljudska sila – proći će. Sve je ljusko prolazno i propadljivo. Ljubav je vječna. Samo ljubav. Najvrednije što imamo i što osimo.
Piše: Zvonko PAŽIN