Novosti
"NAŠE ČLANOVE UBIJALA JE UDBA"

Ogranci HSS-a za Beljakovu smjenu
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Gradske organizacije HSS-a iz Županje, Čazme i Bjelovara ogradile su se od izjava predsjednika te stranke Kreše Beljaka i zatražile njegovu smjenu zbog izjava o Udbi. U priopćenju za javnost županjskog HSS-a koje potpisuje predsjednik Marko Maroševac poručuju da to nisu stavovi HSS-ovaca koji djeluju u Županji, te da je krajnje neodgovorno podržavati bilo kakva ubojstva i likvidacije. Podsjećaju da su članove HSS-a u Županji u travnju 1945. mučki ubili upravo pripadnici Udbe, što, ističu u priopćenju, "pokazuje da Krešimir Beljak ne poznaje povijest stranke niti Hrvatske te da takvim svojim izjavama narušava čast i ugled HSS-a i njegovih članova."


"Članovi GO HSS-a Županja zalažu se za poštovanje prava čovjeka, a najviše pravo je pravo na život", poručuju. Predsjedništvu HSS-a i Županijskom odboru HSS-a Vukovarsko-srijemske županije uputili su zahtjev za pokretanje postupka Beljakova razrješenja s mjesta predsjednika stranke. Smatraju da je svojim izjavama i postupcima osramotio stranku, nanio joj veliku i teško popravljivu štetu i odstupio od Radićeva nauka na kojemu se temelji HSS i koji podržavaju i članovi iz Županje. Jedini ispravan i moralan čin za Krešu Beljaka u ovom trenutku, smatraju županjski HSS-ovci, bio bi odstupiti s mjesta predsjednika stranke.
Predsjednica bjelovarske Gradske organizacije HSS-a Valna Bastijančić-Erjavec, ujedno i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika, poduprla je predsjednika čazmanske organizacije i člana Glavnog odbora HSS-a Dinka Piraka, čazmanskoga gradonačelnika, koji je također zatražio Beljakovu ostavku. "Zalaganje i borba HSS-a za šume, zabranu prodaje hrvatske zemlje strancima, za besplatnu vodu i da cjevovodi ostanu u vlasništvu hrvatskih tvrtki pada u drugi plan zbog nepromišljenih i brzopletih izjava i komentara predsjednika Beljaka", istaknula je Bastijančić-Erjavec. Dodala je kako je svjesna da joj prijeti suspenzija, "ali netko mora javno reći ono što misli većina članova stranke." Zamjenik predsjednika HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Beljan smatra da bi se HSS trebao odmaknuti i od HDZ-a i od SDP-a bez obzira na broj zastupnika u sljedećem sazivu Sabora. M.L.O./H
Možda ste propustili...