Novosti
MILANOVIĆ NE ŽELI NA MARKOV TRG

Šeparović: Nije bitno mjesto inauguracije, ali je bitna prisega
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Zoran Milanović Pantovčak smatra prikladnijim mjestom za ceremoniju * Ustavni sud najavio da se neće miješati u tu odluku

Izabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je da će se njegova inauguracija održati u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku, samo s gostima koji ondje trebaju biti, bez garde, straže i predsjedničke lente. Iz njegova ureda u petak je Glasu Slavonije potvrđeno da će se inauguracija održati 18. veljače.



Poruka

U prvom velikom intervjuu nakon pobjede na predsjedničkim izborima, u Dnevniku Nove TV, Milanović je objasnio kako će biti riječ o maloj inauguraciji, na kojoj će biti uži kabinet Vlade, aktualna predsjednica, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera OS RH, njegova supruga, ljudi koji su bili s njim u kampanji te još neke osobe koje, kako ističe, po svojoj funkciji tamo moraju biti. "Zašto na radnom mjestu? To je radno mjesto. Ne radi se o uštedi, ne želim biti drukčiji od predsjednika, ništa im ne predbacujem. Ovo smatram prikladnijim", izjavio je Milanović. Dodao je i kako se, prema njemu, inauguracija može organizirati na stotinu načina, a da Ustav RH propisuje jedino da se predsjednička dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda.


Milanovićeva odluka o skromnoj inauguraciji na Pantovčaku, umjesto velike svečane ceremonije na Markovu trgu, kao što je bilo u slučaju njegovih prethodnika, među saborskim zastupnicama izazvala je u petak različite reakcije.


SDP-ov Joško Klisović, Milanovićev blizak suradnik, smatra da će to biti "decentna, primjerena svečanost" tom trenutku i činu preuzimanja predsjedničke dužnosti. "Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi", izjavio je Klisović. HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsjednika. "Narod je izabrao predsjednika i dao mu ovlasti da odluči o tome", rekao je.


GLAS-ovoj Anki Mrak-Taritaš inauguracija na Pantovčaku odlična je ideja. "Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje ‘ja ću biti takav‘", ustvrdila je Mrak-Taritaš.
Prema zakonu

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je kako se Ustavni sud neće miješati u odluku izabranog predsjednika da se inauguracija održi na Pantovčaku. "Izabrani predsjednik ima pravo odrediti mjesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštovati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi prisega", izjavio je Šeparović Hini, dodavši da Ustavni sud nema ništa s određivanjem mjesta inauguracije. "Za Ustavni sud je samo bitno da se prije preuzimanja dužnosti prisega položi pred predsjednikom Ustavnog suda, kako to nalaže Ustav, odnosno pred Ustavnim sudom, kako govori zakon", izjavio je Šeparović.

U petak smo poslali upit uredu izabranog predsjednika RH Zorana Milanovića o tome tko će, osim protokolom određenih gostiju, biti pozvan na njegovu inauguraciju, odnosno hoće li među gostima biti i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je na udaru kritika zbog izjave o "neučinkovitosti Udbe". Odgovoreno nam je samo kako je Zoran Milanović objavio da će se inauguracija održati 18. veljače te "je pri tome objasnio razloge zbog kojih je odlučio imati inauguraciju u Uredu PRH, kao i tko će biti pozvan na inauguraciju".


Dijana Pavlović
TEKST PREDSJEDNIČKE PRISEGE
Ustavom je regulirana prisega novoizabranog predsjednika ili predsjednice, koja glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao." Predsjednik Ustavnog suda naglašava kako je bitno da se prisega položi onako kako je propisano zakonom.
SVEČANI ČIN
Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da bi predsjednik, ako ga biramo neposredno, trebao imati veće ovlasti, a onda bi ta inauguracija trebala biti svečani čin. HNS-ov Milorad Batinić kazao je da skromnost jest vrlina, međutim, ne bi imao ništa protiv da je inauguracija na Markovu trgu.
Nisu svi saborski zastupnici "sretni" zbog Milanovićeve odluke o inauguraciji bez velike ceremonije
Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije