Novosti
MINISTROVA PORUKA GRADOVIMA

Napravite planove za borbu protiv onečišćenja
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka, a među njima je i Zagreb, da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i na temelju njih postupaju.


"To nije u ingerenciji Vlade", poručio je Ćorić. Vlada ne može kratkoročno ništa učiniti, ali dugoročno postoji niz mjera za smanjivanje onečišćenja, a Hrvatska ide u tom smjeru. Te dugoročne mjere, kaže Ćorić, uključuju veću energetsku učinkovitost i prelazak na vozila koja ne onečišćuju zrak. Vlada kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira kupnju električnih vozila i prelazak javnih ustanova na čišću vrstu grijanja te se u kontekstu svojih strategija određuje prema smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Također, Vlada se orijentira na obnovljive izvore energije. Za onečišćenje zraka u Zagrebu rekao je da je riječ o fazi prouzročenoj meteorološkim prilikama jer smo usred sezone grijanja. "Neke analize ukazuju na to da određeni dio onečišćenja u pravilu dolazi preko granice u pojedina mjesta u Hrvatskoj", rekao je Ćorić i kao primjer naveo Park prirode Kopački rit, gdje je udio lebdećih čestica veći od normalnog, a tamo nema zagađivača. Ćorić se usprotivio i onima koji, kako kaže, paušalnim izjavama o katastrofi šire nervozu među građanima.
"Za nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju", kaže. H
Možda ste propustili...