Osijek
ZNANSTVENA KONFERENCIJA O PREVENCIJI TRGOVANJA LJUDIMA

Težak globalni problem od kojeg nije izuzeta ni Hrvatska
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Znanstveno-projektna konferencija o prevenciji trgovanja ljudima održana je u petak u Nadbiskupskom vikarijatu Osijek radi ukazivanja na taj veliki društveni problem svuda u svijetu. Jedna od sudionica bila je i izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić koja je istaknula da je trgovanje ljudima jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja temeljnih ljudskih prava.

"Njime se zapravo stvara nelegalni profit, a od tog problema nije izuzeta ni Hrvatska. Problem su prepoznale brojne institucije i udruge civilnog društva, međutim potrebno je dodatno raditi na prevenciji kako nam sugeriraju i odredbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovine ljudima. Ovdje je riječ o zaista unosnom poslu brojnih zločinačkih organizacija zbog čega je ono velik društveno-moralni i bioetički problem, jer svi oni koji su oteti ili zavedeni lažnim obećanjima o ponudi poslovanja budu žrtve raznih oblika ekonomskog iskorištavanja za seksualnu eksploataciju, za moderne oblike ropstva kroz prisilan rad, za uključivanje mladih u kriminalne ulične radnje, prosjačenje, pa i trgovanje djecom u vidu nelegalnih posvojenja. Tu su i problemi s ilegalnom trgovinom organa koja se također smatra oblikom trgovine ljudima i globalna je ugroza za brojne skupine ljudi. Zbog toga je i inicijativa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu da se uključi u trogodišnji projekt osvješćivanja javnosti o toj problematici, s posebnim naglaskom na ranjive skupine našeg društva kao što su djeca. Prva faza tog projekta je upravo organizacija ove znanstvene konferencije kojom ćemo predstaviti statističke podatke transnacionalne rasprostranjenosti ovog zločinačkog i umreženog kriminala trgovine ljudima, ali i upozoriti na sve oblike iskorištavanja žrtava te sve popratiti primjerima iz prakse. Želja nam je uputiti na moguće načine zaštite i mjere opreza prilikom vrbovanja, te prikazati smjernice za potragu nestalih osoba", ističe Vuletić i objašnjava koje su sve institucije i organizacije uključene u borbu s tim široko rasprostranjenim problemom.

"Partnersku suradnju na ovom projektu ostvarili smo s Društvom Crvenog križa Osijek, Upravnim odjelom za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, Nadbiskupijom đakovačko-osječkom, Caritasom, ali i Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu", zaključila je Vuletić.

A da je doticaj sa stvarnim ljudskim problemima jedna od zadaća crkvenih struktura potvrđuje i mons. Ivan Ćurić dodajući da je upravo trgovina ljudima jedna od važnijih tema o kojima progovara i papa Franjo.

“Ovoj temi on je posvetio puno vremena i intervenirao u nekoliko navrata, a posebno se osvrnuo na trgovinu ljudima u pastoralnim smjernicama koje je izdao početkom prošle godine. Imajući to sve na umu, Crkva uvijek mora voditi računa o tome i ugrađivati tu problematiku u svoj navještaj i sve korake svjedočenja Kristova puta”, istaknuo je Ćurić.

Ema Nenadić
PROGRAM PREDAVANJA I U SUBOTU
Znanstvena konferencija o trgovanju ljudima održat će se i danas, u subotu, 18. siječnja, s početkom u 8 sati kada će se u crkvi sv. Roka služiti misa za nestale i žrtve trgovanja ljudima. Program se nastavlja u 9 sati izlaganjima različitih predavača, a sve traje do 14 sati u Nadbiskupskom vikarijatu Osijek.
Najčitanije iz rubrike