Regija
DONJI MELJANI OSTVARUJU PLANOVE

Mještani uređuju park sa šetnicom i ribnjak, rekonstruiraju dom
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Sve do prije nekoliko mjeseci dio slatinskoga prigradskog naselja Donjih Meljana uz glavnu prometnicu nasuprot obnovljenom društvenom domu bio je zapušten i neprohodan prostor obrastao drvećem, grmljem i različitim raslinjem. Na inicijativu Vijeća Mjesnog odbora, mještani su odlučili sami taj nekadašnji tzv. park urediti radnim akcijama, kojima su se na poziv nekolicine entuzijasta odazvali brojni njihovi sumještani. Održali su četiri radne akcije u kojima je 126 mještana tijekom 600 radnih sati očistilo i uredilo oko tri hektara parka.


Dio parka bio je i mali ribnjak, na kome su djeca Donjih Meljana, baš kao družba Pere Kvržice, prije nekoliko godina sama pokušavala urediti obale kako bi tu provodila vrijeme u igri. Sada su njihovi očevi ozbiljno prionuli poslu i uredili približno 650 četvornih metara ribnjaka. Zahvaljujući gradskom projektu Malih komunalnih akcija i povoljnim vremenskim uvjetima, iz nekadašnjeg i budućeg ribnjaka izvađen je mulj i uređene su obale pa se tako pomalo ostvaruju uvjeti da se u Donjim Meljanima obnovi djelovanje nekadašnje ribolovne udruge Deverika.


Inicijativa predsjednika Vijeća MO-a Zlatka Borovca i člana Petra Uhera naišla je na odobravanje i slatinske Gradske uprave i gradonačelnika Denisa Ostrošića. Naime, provedenim akcijama ušteđena su značajna sredstva, a složnost i suradnja mjesnih udruga već je rezultirala posve drukčijom slikom sela.


Predstoji još posljednja faza radova, koja obuhvaća sadnju bilja i sadnica, postavljanje dječjeg igrališta i nadstrešnice pokraj ribnjaka, pa je sada već izvjesno da će Donji Meljani dobiti park i šetnicu s klupama za odmor, sjenicom za druženja i za igru s djecom, s koševima za otpatke.


Rekonstrukcija društvenog doma također je u završnoj fazi pa će uređenjem njegova okoliša i parka, otvorenjem doma i gradnjom kapele sv. Ane cijeli taj prostor, na zadovoljstvo svih mještana, poprimiti sliku uređene urbane cjeline.
O gradnji kapele, prostora za liturgijska okupljanja vjernika u Donjim Meljanima, razgovarali su nedavno požeški biskup msgr. Antun Škvorčević i gradonačelnik Ostrošić prilikom njegova posjeta Biskupskom domu. Moderator Biskupskog ordinarijata Ivica Žuljević iz Ureda za gradnju tom je prigodom izvijestio da je za planiranu gradnju kapele u Donjim Meljanima nakon duljeg vremena izrađen arhitektonski projekt i uskoro bi se trebala dobiti građevinska dozvola. Zaključeno je da se što prije zajedničkim snagama pristupi gradnji kapele. P. Žarković


Petar Žarković
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike