Svijet
ZEMLJA JE U KAOSU OD INTERVENCIJE ZAPADNIH ZEMALJA

SAD, Rusija i Njemačka u nedjelju odlučuju o Libiji
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Američki državni tajnik Mike Pompeo sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se u nedjelju organizira u Berlinu i ondje će potvrditi svoju potporu naporima na učvršćenju primirja u toj zemlji, priopćio je u četvrtak State Department.


Očekuje se da će Pompeo pozvati strane snage da se povuku iz te zemlje kojom pustoši građanski rat i zatražiti nastavak mirovnog procesa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, rekao je neimenovani američki dužnosnik.


"Imperativ je nastavak primirja", dodao je pred skupinom novinara, ne želeći otkriti identitet. Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolici libijske prijestolnice. Maršal Kalifa Haftar, gospodar libijskog istoka, otputovao je u nedjelju iz Moskve ne potpisavši dogovor o primirju, za razliku od Fajeza al Saradža, čiju vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju priznaje UN. Glavna zadaća ove konferencije je učvrstiti mir, a napose spriječiti strano upletanje u Libiji, pa i kroz vojnu pomoć. U tom smislu sudionicima će se predložiti uvođenje embarga na oružje, rekao je Berlin.


Libiju, koja raspolaže najvećim zalihama nafte u Africi, nagriza nasilje i borba za vlast otkad je 2011. pao režim Moamera Gadafija nakon narodne pobune i vojne intervencije Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao kako se nada da će konferencija o Libiji, koja će se održati u Berlinu ove nedjelje, rezultirati napretkom prema rješavanju sukoba.


Sporazum sukladan stavu Vijeća sigurnosti UN-a praktično je dogovoren, rekao je Lavrov.


"Najvažnije je da se nadgleda primirje", dodao je na novinskoj konferenciji u Moskvi te je opisao primirje kao "važan korak naprijed". Konferencija, čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, održat će se u nedjelju.


U Libiji ne postoji snažna središnja vlast od kada je svrgnut Moamer Gadafi. Libija ima dvije vlade, slabu međunarodno priznatu vladu u Tripoliju koju vodi Fajez al-Seradž i drugu u Tobruku koju podržava general Halifa Haftar.
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je nakon posjeta Libiji ovoga tjedna da je Haftar načelno pristao na primirje "iako nije potpisao sporazum o prekidu vatre". Na konferenciji u Berlinu sudjelovat će i francuski predsjednik Emmanuel Macron, rekao je izvor iz Elizejske palače. H
Sergej Lavrov

ruski ministar vanjskih poslova

Nadam se da će konferencija o Libiji, koja će se održati u Berlinu ove nedjelje, rezultirati napretkom prema rješavanju sukoba. Sporazum sukladan stavu Vijeća sigurnosti UN-a praktično je dogovoren.
Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike