Crna kronika
PRVA ŽRTVA NA CESTAMA KRAJNJEG ISTOKA U 2020.

U Gunji udar auta u stablo koban za 61-godišnjaka, u Trpinji stradao 30-godišnjak
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
GUNJA/VUKOVAR - Ceste na krajnjem istoku Slavonije uzele su prvi život u 2020. godini. Kobna se prometna nesreća dogodila u četvrtak oko 18.30 u Gunji u županjskom kraju, a nakon nesreće preminuo je 61-godišnjak iz Bosne i Hercegovine koji je vozilom Hitne medicinske pomoći bio prevezen u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima.Prema podatcima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 61-godišnji državljanin BiH vozio je automobil Audi A3 BiH registracijskih oznaka, a kretao se kolnikom Dizdareve ulice u Gunji. "Zbog neprilagođene brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i stanju na kolniku, dolaskom do raskrižja s Rajevačkom ulicom, 61-godišnjak je izgubio nadzor nad vozilom te se nastavio kretati vozilom po zemljanoj površini, a zaustavio se nakon udara u stablo", naveo je u priopćenju policijski glasnogovornik Dragoslav Živković. Nešto kasnije nesretni je vozač preminuo u bolnici. Istog se dana oko 16.45 teška prometna nesreća dogodila i na cesti od Trpinje prema Vukovaru, a uzrok je, prema policiji, isti - brzina, magla, skliska cesta. Do nesreće je došlo kada je 36-godišnji državljanin Srbije za upravljačem automobila Opel Astra njemačkih registracijskih oznaka vozeći kolnikom iz smjera Trpinje u smjeru Vukovara "zbog neprilagođene brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i stanju na kolniku izgubio nadzor nad vozilom te sletio u odvodni kanal." U prometnoj je nesreći 36-godišnjak teže ozlijeđen.

Službeni podatci PU u Vinkovcima, pored prvog izgubljenog života na prometnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji u ovoj godini, donose i crnu bilancu prošle, 2019. - u prometnim nesrećama poginula je 21 osoba, 104 su bile teže ozlijeđene, a 528 osoba lakše je ozlijeđeno.

Još tri osobe poginule su u prometu od četvrtka navečer i u petak u jutarnjim satima na hrvatskim cestama. Na cesti između Pakraca i Omanovca u petak oko 9.40 poginula je jedna osoba. Nešto ranije, oko 7.45, autobus je naletio na 84-godišnjaka u Daruvaru. Muškarac je preminuo u pakračkoj bolnici. U četvrtak oko 23.30 na križanju Ulice pape Ivana Pavla II., Ulice Tamunić i Puta Dragočeva u Kaštel Sućurcu došlo je do prometne nesreće u kojoj su se sudarili Mercedes i Opel Astra. Od posljedica ozljeda zadobivenih u toj prometnoj nesreći tijekom noći u splitskoj bolnici preminuo je 30-godišnjak. Još su dvije osobe lakše ozlijeđene i nakon pružene liječničke pomoći otpuštene su iz bolnice.

Policija je objavila i upozorenje vozačima na oprez u prometu zbog magle i posljedično slabije vidljivosti, kao i skliskih kolnika. "S obzirom na predviđanja nastavka maglovitog razdoblja, a i mogućih snježnih oborina tijekom vikenda, policija apelira na pojačan oprez svih sudionika u prometu", piše policija dodajući kako "magla ima izravan utjecaj na sigurnost cestovnog prometa jer otežava normalno odvijanje prometa."

- Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće. U vrijeme magle uvelike je smanjena vidljivost i preglednost, odnosno sudionici u prometu ne mogu dobro i na dovoljnoj udaljenosti vidjeti što se događa na prometnici i oko nje - navodi se u priopćenju. Tijekom vožnje po magli potrebno je usporiti, ne preporučuje se uključivanje dugih svjetala jer se ona reflektiraju i dodatno smanjuju vidljivost, treba voziti s kratkim svjetlima ili upotrebljavati svjetla za maglu, ne voziti brže nego što to svjetla na vozilu dopuštaju. "Uvijek ostanite u granicama onoga što možete vidjeti, uključite pokazivače smjera puno prije skretanja te kočite dulje vrijeme prije nego što se zaustavite kako biste time upozorili ostale vozače", savjetuje policija.

Policija upozorava i da tijekom magle, kako bi bili što vidljiviji, vozači bicikala trebaju koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajući prsluk, a pješaci moraju biti označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom tvari. “Pješaci i vozači bicikala trebaju koristiti nogostupe i biciklističke staze i trakove, a ceste prelaziti na obilježenim prijelazima”, apeliraju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike