Mozaik
OVE SUBOTE, 18. SVIBNJA

Redatelj Sviličić i glumci stižu na osječku premijeru filma "Glas" u kinu Uranija
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Pet godina nakon višestruko nagrađivanog filma "Takva su pravila", Ognjen Sviličić vraća se s filmom "Glas" u kojem ponovno tematizira borbu pojedinca protiv okoline i odolijevanje konformizmu, a čiju će pretpremijeru gledatelji moći pogledati danas, u subotu, 18. siječnja 2020., s početkom u 19.30 h, u osječkom kinu Urania. Filmskoj pretpremijeri nazočit će i filmska ekipa: redatelj Ognjen Sviličić ("Oprosti za Kung Fu", "Armin"), glavni protagonisti Franko Jakovčević i Igor Kovač te producent filma Damir Terešak. U ostalim ulogama su: Belma Salkunić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Goran Bogdan, Stipe Radoja i Josip Lukić.


Film "Glas" svjetsku je premijeru imao u listopadu na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, u Južnoj Koreji, a u redovitoj distribuciji prikazivat će se od 23. siječnja. U središtu priče je Goran (Franko Jakovčević) koji se u internatu u kojem boravi nađe pod pritiskom religije, u koju - ne vjeruje. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.


- "Glas" je film o jednom dečku, tinejdžeru, čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Međutim, on se odbija moliti, jer ne vjeruje u Boga. Isprva to nije problem, ili se bar ne čini tako, ali on se sve teže uklapa. "Glas" je, ukratko, film o borbi pojedinca protiv okoline. Ono što je specifično za ovaj film jest to da okolina, u ovom slučaju ravnateljica škole, ili ostali klinci, nemaju ništa osobno protiv glavnog junaka, no s vremenom im sve više smeta. I tu možemo vidjeti kako funkcionira represivni mehanizam. Odnosno, koliko je okolina, tj. društvo, sklono prihvatiti nekoga tko se ne uklapa u njihove okvire. Posebno me zanimala pasivna agresija koja može biti jako opasna na duže vrijeme. Naravno, na neki način to je slika hrvatskog društva koje nekako baš i ne voli individue, tako da je ovaj film, kao i većina mojih filmova otprije, moja impresija društva u kojem živim - kaže Ognjen Sviličić o svojem filmu, za koji je scenarij napisao u suradnji s Marijanom Verhoefer.
Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Filmske agencije Sjeverne Makedonije, i Filmskog centra Srbije. Ulaznice za osječku pretpremijeru u kinu Urania po cijeni od 25 kuna mogu se rezervirati na blagajni kina Urania, ili mailom na info@kinematografi-osijek.hr. D.Miklić
U središtu priče je dječak Goran koji se u internatu nađe pod pritiskom religije, u koju - ne vjeruje
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

Najčitanije iz rubrike