Mozaik
OVE SUBOTE, 18. SVIBNJA

Redatelj Sviličić i glumci stižu na osječku premijeru filma "Glas" u kinu Uranija
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Pet godina nakon višestruko nagrađivanog filma "Takva su pravila", Ognjen Sviličić vraća se s filmom "Glas" u kojem ponovno tematizira borbu pojedinca protiv okoline i odolijevanje konformizmu, a čiju će pretpremijeru gledatelji moći pogledati danas, u subotu, 18. siječnja 2020., s početkom u 19.30 h, u osječkom kinu Urania. Filmskoj pretpremijeri nazočit će i filmska ekipa: redatelj Ognjen Sviličić ("Oprosti za Kung Fu", "Armin"), glavni protagonisti Franko Jakovčević i Igor Kovač te producent filma Damir Terešak. U ostalim ulogama su: Belma Salkunić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Goran Bogdan, Stipe Radoja i Josip Lukić.


Film "Glas" svjetsku je premijeru imao u listopadu na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, u Južnoj Koreji, a u redovitoj distribuciji prikazivat će se od 23. siječnja. U središtu priče je Goran (Franko Jakovčević) koji se u internatu u kojem boravi nađe pod pritiskom religije, u koju - ne vjeruje. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.


- "Glas" je film o jednom dečku, tinejdžeru, čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Međutim, on se odbija moliti, jer ne vjeruje u Boga. Isprva to nije problem, ili se bar ne čini tako, ali on se sve teže uklapa. "Glas" je, ukratko, film o borbi pojedinca protiv okoline. Ono što je specifično za ovaj film jest to da okolina, u ovom slučaju ravnateljica škole, ili ostali klinci, nemaju ništa osobno protiv glavnog junaka, no s vremenom im sve više smeta. I tu možemo vidjeti kako funkcionira represivni mehanizam. Odnosno, koliko je okolina, tj. društvo, sklono prihvatiti nekoga tko se ne uklapa u njihove okvire. Posebno me zanimala pasivna agresija koja može biti jako opasna na duže vrijeme. Naravno, na neki način to je slika hrvatskog društva koje nekako baš i ne voli individue, tako da je ovaj film, kao i većina mojih filmova otprije, moja impresija društva u kojem živim - kaže Ognjen Sviličić o svojem filmu, za koji je scenarij napisao u suradnji s Marijanom Verhoefer.
Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Filmske agencije Sjeverne Makedonije, i Filmskog centra Srbije. Ulaznice za osječku pretpremijeru u kinu Urania po cijeni od 25 kuna mogu se rezervirati na blagajni kina Urania, ili mailom na info@kinematografi-osijek.hr. D.Miklić
U središtu priče je dječak Goran koji se u internatu nađe pod pritiskom religije, u koju - ne vjeruje
Možda ste propustili...

AMERIČKI ROKERI IZDALI NOSAČ ZVUKA “PERDIDA”

Akustični album Stone Temple Pilotsa

FILMSKA ADAPTACIJA POZNATOG MJUZIKLA

"Mačke" nominirane za Zlatnu malinu za najgori film

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana