Kultura
HRVATSKI KOREOGRAF

Šparembleku Prešernova nagrada
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
LJUBLJANA - Hrvatski koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture. Kako se ističe u obrazloženju, pripada naraštaju svjetski poznatih umjetnika koji su svojim djelom pridonosili promjeni razmišljanja o plesu.


Baletni plesač, pedagog, koreograf, redatelj i dramaturg Milko Šparemblek (rođen 1928. kod mjesta Prevalje, u Sloveniji) kao koreograf djeluje od 1955., a na scenu je postavio više od 150 baletnih, opernih i dramskih predstava. Međunarodni ugled stekao je kao suradnik u opernim i baletnim kućama u Parizu, Bruxellesu, Lisabonu, Londonu, New Yorku...


Baletno je obrazovanje počeo kod Ane Roje i Oskara Harmoša u Zagrebu. Dobiva stipendiju francuske vlade i 1953. odlazi u Pariz na usavršavanje (Peretti, Preobraženska). U njegovu opusu više je od sto djela, koje je postavio u 42 kazališta u 27 zemalja. Bio je i direktorom Baleta Metropolitan opere, Gulbenkian baleta i baleta u Lyonu te v.d. ravnatelja Baleta u Zagrebu. Dobio je brojne nagrade - Prešernovu nagrada za koreografiju i Prix d‘ Italia za TV balet Fedra.


Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2002., i Nagrada grada Zagreba, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je i godišnje nagrade za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti, koju mu je 2005. dodijelilo Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, kao Nagradu hrvatskoga glumišta.


Uz Šparembleka nagradu za životno djelo dobio je fotograf Stojan Kerbler.
Jedna od nagrada koje za djelovanje umjetnika i kulturnih djelatnika dodjeljuje Prešernov fond, ove je godina pripala i Alanu Hranitelju, kostimografu i dizajneru rođenom 1968. u Zagrebu, gdje je pohađao Školu za primijenjenu umjetnost. Od sredine 80-ih živi i djeluje u Sloveniji. Hina/N.Vek.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike