Sport
GUTI NE PLANIRA ODLAZAK IZ GRADSKOG VRTA

Razmišljam samo o Osijeku
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Iako je ljetos izgubio status prvotimca, Guti se namjerava boriti za veću minutažu

Među 28 bijelo-plavih igrača na pripremama u španjolskoj Marbelli je i Brazilac Gutieri Tomelin. Kao i ostali Osijekovi stranci, i on je dobio tri dana odmora duže i, za razliku od nekih svojih sunarodnjaka, to mu je bilo dovoljno. Nije posezao za "slučajnim" propuštanjem aviona ili nečim sličnim kako bi produžio boravak u Brazilu.

To se od 28-godišnjeg Brazilca ne bi ni očekivalo, jer sve ovo vrijeme boravka u Gradskom vrtu primjer je profesionalnosti.

- Zapravo su tri tjedna posve dovoljna, sve više od toga bilo bi predugo. Iskreno, kod kuće sam već pomalo postajao "lud", previše vremena provodeći ne radeći ništa. Naravno, lijepo je biti kod kuće, provesti vrijeme s obitelji i prijateljima i uživati u ljetu, ali vrijeme je bilo da se vratimo poslu - pojasnio je Guti, koji je u svoje treće pripreme s osječkim nogometašima prvi put ušao u situaciji da više nije prvotimac.

U Gradski je vrt stigao u ljeto 2018. iz poljske Jagiellonije kao iskusni igrač koji je trebao pojačati posljednju liniju te je odmah postao nezamjenjiv u početnoj postavi bijelo-plavih. Prošle sezone najprije kod Zorana Zekića, a potom i kod Dine Skendera, brazilski je stoper odigrao praktički sve utakmice kada je bio na raspolaganju. Debi je imao iz snova, pogotkom Hajduku (4:1), te je ukupno odigrao 37 utakmica (33 u HNL-u, tri u Kupu i jednu u kvalifikacijama Europske lige), skupivši 3330 minuta, zabilježivši i jednu asistenciju. Odnosno, odradio je punu minutažu u svakoj utakmici u kojoj je nastupio, nije izbivao zbog ozljeda, a jedino je propustio tri prvenstvena susreta kada je odrađivao kartone te prvu rundu Kupa. Samo su Mirko Marić (44), Marko Malenica (42) i Škorić (40) odigrali više od njega.

Međutim, njegova se situacija prošlog ljeta promijenila. Osijek je doveo Antu Majstorovića, a iako je prešao na igru s tri stopera, Guti je ispao iz početne postave, gdje su uz kapetana Mileta Škorića sada neizostavni prvotimci postali Majstorović i Boško Šutalo. Tako je u ovoj sezoni od 24 moguće utakmice Guti nastupio u samo četiri, od čega tri kao starter, skupivši tek 211 minuta, a ostalo je vrijeme uglavnom proveo na klupi za pričuve. To ga nije demoraliziralo, naprotiv, odlučan je pokušati se nametnuti Kuleševiću.

- Igrač sam kluba, neovisno o statusu i uvijek ću dati sve od sebe. Ako me trener odluči staviti u momčad, bit ću spreman, ako ne, nastavit ću raditi naporno i pokušati se izboriti za svoje mjesto.

Ugovor mu traje do ljeta 2021. godine, a iako se nagađalo kako je među onim igračima koji bi ove zime mogli potražiti novu destinaciju, Guti ne namjerava odustati od bijelo-plavog dresa.

- Moja je glava sto posto tu, u Osijeku, i ne razmišljam ni o čemu drugom. Sve ostale stvari sam ostavio svom menadžeru. Potpuno sam koncentriran na svoj posao u Osijeku i želim dati svoj maksimum klubu kako bi ostvario zadane ciljeve. A to prije svega znači da želimo dokazati kako možemo osvojiti to drugo mjesto za koje vjerujemo da zaslužujemo - naglasio je Brazilac koji pripada u kategoriju najiskusnijih u Kuleševićevu kadru. Planove u Marbelli za sada mu je poremetila lakša ozljeda koljena, zbog koje radi odvojeno, no vjeruje kako ga to neće omesti da za drugi dio sezone popravi svoj status i minutažu.

Goran Roguljić
protiv Nürnberga
Nogometaši Osijeka danas će u Španjolskoj odigrati drugu pripremnu utakmicu. Nakon mađarskog prvoligaša Puskas Akademije, bijelo-plavi će odmjeriti snage s njemačkim drugoligašem Nürnbergom. Iako se nalazi na tek 16. mjestu 2. Bundeslige, nekadašnji prvoligaš nije nimalo bezazlen suparnik, što potvrđuje i podatak da je u subotu u prijateljskom susretu “razmontirao” Bayern sa 5:2. Susret se igra u Dama de Nocheu, a počinje u 16 sati.
borba za 11
GUTI se dobro osjeća u osječkom dresu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike