Sport
AUSTRALIAN OPEN

Sudar Vekić i Šarapove u 1. kolu
Objavljeno 16. siječnja, 2020.

Kvaliteta zraka je loša, tenisačice i tenisači se guše, padaju po terenu, mečevi se otkazuju, a treninzi prekidaju... Organizatore nije briga, velik je novac u pitanju i nema otkazivanja ili odgađanja. U ponedjeljak u Melbourneu počinje prvi teniski Grand Slam sezone, Australian Open.

- Našli su doktore koji su rekli da nije opasno igrati na 45 Celzijevih stupnjeva. Našli su suce koji su potvrdili da mokra trava na Wimbledonu nije skliska. Sigurno će naći i stručnjake koji će potvrditi da je kvaliteta zraka zadovoljavajuća - ironično je prokomentirao francuski tenisač Gilles Simon uvjete na Australian Openu.

Dok se Australci bore s katastrofalnim požarima i pustoši koju je ostavila vatra, teniska elita u Melbourne Parku kreće u borbu za pobjednički naslov i bogat nagradi fond. Hrvatski predstavnici saznali su svoje suparnike i nemaju baš previše razloga za zadovoljstvo.

Borna Ćorić će australski Grand Slam otvoriti s Amerikancem Samom Querreyem, odličnim tenisačem, koji nikada nije poželjan ždrijeb za start. Querrey je 45. igrač s ATP ljestvice, a loša vijest za Bornu je što na Grand Slamovima redovito prolazi prvo ili drugo kolo. Do sada su igrali jednom i u tom meču je pobijedio Ćorić.

Marin Čilić za ovu godinu ima velike planove, a u njih se ubraja i dobar rezultat na Australian Openu, gdje će krenuti protiv Francuza Corentina Mouteta. Moutet je trenutačno 70. tenisač svijeta, protiv Marina nikada nije igrao, a naš je tenisač favorit u tom dvoboju. Neuništivi veteran Ivo Karlović za suparnika u 1. kolu dobio je Kanađanina Vaseka Pospisila, 146. tenisača svijeta. Do sada su igrali pet puta i Kanađanin je dobio četiri meča. Ivi nikako ne leži Pospisilova igra, ali ako bombarder sa Šalate namjesti ruku, Kanađanin bi mogao drugi put pasti.

U glavnom ždrijebu australskog turnira su i dvije hrvatske tenisačice, Osječanka Donna Vekić i Dućanka Petra Martić. Petra će prolaz u drugo kolo Australian Opena tražiti protiv Amerikanke Christina McHale, a Donna Vekić protiv Ruskinje Marije Šarapove. Petrina suparnica je 81. tenisačica svijeta, do sada su se susretale dva puta, a rezultat je 1-1. Prvo kolo Australije donosi sudar Hrvatice Donne Vekić i Ruskinje Marije Šarapove. Teniski fanovi su to proglasili sudarom ljepotica. Ruskinja je trenutačno 146., a nekada je bila prva na svijetu. Donna i Marija do sada su igrale jednom i slavila je Ruskinja.

Hrvatska bi na Australian Openu mogla imati još jednog predstavnika u muškoj konkurenciji, a to je Viktor Galović, koji u drugom kolu kvalifikacija igra protiv Rusa Jevgenija Donskoja, 106. tenisača svijeta.

Prva tenisačica svijeta Ashley Barty će na startu igrati protiv Ukrajinke Lesie Curenko, a svjetski broj jedan kod tenisača, Španjolac Rafael Nadal, kreće protiv malo poznatog Huga Delliena iz Bolivije. Braniteljica naslova, Japanka Naomi Osaka, u obranu trona krenut će protiv Čehinje Marije Bouzkove, a Novak Đoković kontra Nijemca Jan-Lennarda Struffa.

Ivana Liović
Za mjesto u glavnom ždrijebu nadmeće se i Viktor Galović
Ništa od polufinala
Donna Vekić “završni glanc” za Melbourne imala je na WTA turniru u Adelaideu, gdje nije mogla do polufinala. Osječanku je u četvrtzavršnici nakon sat i devet minuta igre sa 6:4, 6:3 pobijedila Ukrajinka Dajana Jastremska, 24. tenisačica svijeta. Jastremska je u meču servirala sedam asova, a Vekić tri. Ukrajinska je tenisačica također realizirala više poena i na prvom i na drugom servisu, a hrvatskoj je tenisačici uzela tri puta servis - dva puta u prvom setu i jednom u drugom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike