Sport
EP RUKOMETAŠA

Hrvatska u Beču preko domaćina nastavila pobjednički put
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Lino Červar kritizirao neke igrače u obrani, no zahvaljujući tom dijelu igre i ostvarena je četvrta pobjeda

Hrvatska je ostvarila i četvrtu pobjedu na Europskom prvenstvu. Pobjednički put započet u Grazu nastavljen je u Beču. U prvom kolu drugog kruga svladan je domaćin Austrija. Ponovo jakom obranom, koja je kapitulirala samo 23 puta. Pobjeda je ostvarena ne samo na terenu nego i na tribinama, gdje su naši navijači često nadglasali domaće.



Prednost do odmora

Krenula je Hrvatska s najjačom, 5-1 obranom s Duvnjakom na prednjem. Koliko je Austrijanci respektiraju, svjedoči i to što im je prvi napad završio podizanjem sučeve ruke i sviranjem pasivnog napada. Prvi hrvatski napad završio je Božovićevim isključenjem nakon prekršaja nad Cindrićem, ali i Horvatovim nerealiziranim sedmercem. Hrvatskoj je početno vodstvo donio Duvnjak, a Cindrić je promašio sa svoje polovine prazna vrata za 2:0. No naš srednji vanjski pogodio je za prvo "plus dva" hrvatsko vodstvo (3:1). Slijedile su jedine "crne minute" naše reprezentacije u prvom poluvremenu. Weber je prvo s desnog krila, potom iz kontre, a onda i iz sedmerca u 9. minuti donio Austriji vodstvo (4:3). Jedino u prvom poluvremenu. Premda su bili domaći u prigodi za odlazak na "plus dva" nakon što je Eichberger skinuo čisti zicer Mariću. Srećom, Zeiner je pogodio gredu, Mandić izjednačio, a Horvat u 12. minuti vratio Hrvatskoj vodstvo (5:4). U hrvatskoj postavi događale su se promjene, u napadu su Karačić i Marić, poslije i Šipić mijenjali obrambenu osovinu Duvnjaka i Mamića. Napadački je završnicu preuzeo Cindrić. S njegova dva uzastopna pogotka prvi put smo u 15. minuti imali tri pogotka prednosti (7:4), što je prislilo austrijskog izbornika Aleša Pajoviča na zvanje time-outa. Njegovi su rukometaši pod pritiskom činili puno pogrešaka u napadu, a greda je često bila hrvatski saveznik. Duvnjak je u 18. minuti povećao hrvatsko vodstvo na 8:4. Zatražio je potom predah, pa ga je u obrani na 5-1 zamijenio Mandić. Iskoristili su to Austrijanci, koji su nakon punih deset minuta posta ponovo preko Webera zabili prvi pogodak. U tom periodu vratar Eichberger držao je Austriju na životu, pa je tako skinuo i zicer Šipiću. Ipak, s dva uzastopna sigurna Horvatova realizirana sedmerca Hrvatska je došla prvi put u vodstvo od pet razlike (10:5). Eichberger je obranama pokušaja Horvata i Stepančića spriječio da Hrvatska ode i na šest razlike. Bila je za to prigoda još jednom, kada je Lino Červar nakon time-outa poslao u vanjsku liniju tri dešnjaka. Stepančića je zamijenio Hrstićem, a Karačić je bio brzoplet. Koliko je dobro Hrvatska igrala obranu, svjedoči da je austrijski najbolji igrač Nikola Bilyk prvi pogodak postigao u 25. minuti, a desni vanjski Janko Božović prvo je poluvrijeme završio sa šutom 0-4. Do kraja prvog poluvremena zabio je i Stepančić, prije drugog pogotka Zeinera, a onda je Cindrić prije zvuka sirene postigao svoj peti pogodak, za odlazak na odmor s istom razlikom.

Probudio se Šego


Drugo poluvrijeme otvorili smo pogotkom Stepančića za 16:10. Slijedila su dva pogotka Austrijanaca s njihovim igračem manje. Ašanin je na vratima zamijenio Šegu, ali nije se dugo zadržao u igri. Nakon što je primio nekoliko pogodaka koji su bili obranjivi, vratio se Šego i u 44. minuti upisao svoju tek drugu obranu. No tada je krenuo i Šego. Kod rezultata 23:17 obranio je dva čista austrijska zicera. Domaćin se nije predavao, pa je u 52. minuti preko Wossa s desnog krila stigao na četiri pogotka zaostatka. No bilo je to dovoljno upozorenje našim rukometašima. Šipić je s crte pogodio za 25:20, a sve dvojbe razriješio je Domagoj Duvnjak. U svom stilu ukrao je jednu loptu i potom pogodio u kontri praznu mrežu za tada već nedostižnih 26:20. Naši rukometaši već su mogli započeti praviti planove za subotu, kada se, s početkom u 20.30, sastaju s Njemačkom.


Krešimir Lacković
HRVATSKA 27*(13)

AUSTRIJA 23*(8)

BEĆ - Stadthalle. Gledatelja: 9.500. Suci: Stevann Pichon i Laurent Reveret (Francuska)

HRVATSKA: Šego (6+0), Ašanin, Marić, Duvnjak 5, Hrstić, Stepančić 4, Horvat 6(4), Šarac, Karačić 1, Musa, Mamić, Cindrić 6, Matanović, Mandić 4, Ravnić i Šipić 1

AUSTRIJA: Bauer, Eichberger (9+2), Božović 2, Weber 6(2), Wöss 1, Posch 2, Frimmel, Dicker 1, Herburger, Zeiner 4, Živković 1, Bilyk 3, Wagner 1, Jochmann 1, Hutecek i Santos 1

SEDMERCI: Hrvatska 7(4), Austrija 2(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Šarac 2), Austrija 10 minuta (Božović 2+2, Herburger 2+2, Wagner 2)
Najčitanije iz rubrike