Novosti
UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-U

Gjenero: Andrej Plenković može očekivati da će zadržati vodstvo
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
"Njegov izbor neće biti komotan kao što je bio prije četiri godine, no čini mi se da neće biti velike drame"

Datum unutarstranačkih izbora u HDZ-u trebao bi biti poznat u sljedećih nekoliko tjedana, prema tvrdnjama iz vodstva te stranke. Prema za sada još uvijek škrtim informacijama koje dolaze iz redova stranačke središnjice, izvjesno je kako je odlučeno da se na unutarstranačke izbore definitivno ide u skladu sa statutarnim rokovima. A oni su takvi da je nakon raspisivanja izbora na redu izborni proces u stranačkim lokalnim ograncima, koji bi se trebao početi odvijati od veljače, a nakon toga vrlo je izvjesno da bi se izbor za vrh stranke, pa tako i njezina predsjednika, trebao održati krajem travnja ili pak početkom svibnja.



Na proljeće

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, gostujući u srijedu na Dnevniku Nove TV, također je potvrdio kako će se izbori dogoditi u skladu sa statutarnim rokovima, odnosno ovog proljeća.


- Unutarstranački izbori vrlo su kompleksna priča i bira se sedam pozicija izravno. Bira se predsjednik stranke, zamjenik predsjednika, potpredsjednici stranke. Na nižim razinama županijski predsjednik, gradski predsjednik, općinski predsjednik i potpredsjednici tih tijela. Imamo i četiri razine tijela, kao što su temeljni ogranci, županijski, gradski i općinski odbori i na kraju sabor stranke. To sve traje tri mjeseca. Mi ćemo ih raspisati u idućih nekoliko tjedana i u ožujku ćemo imati izbore - rekao je Jandroković i dodao da je njegov favorit aktualni predsjednik.


- Andrej Plenković je moj kandidat. Mi surađujemo već tri i pol godine. On je čovjek koji može voditi i treba voditi HDZ iduće četiri godine. Mislim da je najbolji kandidat - kazao je Jandroković, a na novinarski upit dotaknuo se i ostalih kandidata. "Nekoliko je kandidata iskazalo svoje ambicije. Počeli su s kampanjom iako nisu raspisani izbori. Logično je da dođe do takvih kretanja. No važno je da izbori budu demokratski, važno je da se pokaže demokratska snaga HDZ-a, sve mora biti strogo institucionalizirano. A moj izbor je aktualni predsjednik", ponovio je Jandroković.


Podsjetimo, dosad su ambicije za preuzimanje HDZ-a pokazali zastupnici Miro Kovač i Davor Ivo Stier.


Politički analitičari pomno osluškuju što se događa u najvećoj hrvatskoj stranci, no uvjerenja su, kada su u pitanju izbori, da će se oni održati u zadanim i propisanim okvirima. Tako Davor Gjenero podsjeća kako je HDZ, uostalom kao i SDP, ozbiljna stranka koja ima snaže elemente unutarnje kontrole i ne vjeruje da u slučaju unutarstranačkih izbora nešto može poći po krivu.


- Stoga sam siguran kako će i ovi izbori biti provedeni regularno i prema važećim odredbama. Uostalom, primjeri stranaka koje su svoje unutarnje probleme pokušale riješiti statutarno, a ne politički, pokazuju kako to završi - ističe Gjenero. Za njega nije upitan ostanak Andreja Plenkovića na čelu stranke.


- On će, jasno, imati protukandidate i njegov izbor neće biti komotan kao prije četiri godine, no čini mi se da neće biti velike drame. Zašto? Zato što Plenković kontrolira više od polovine županija, a uostalom nitko se nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora neće usuditi mijenjati stranačko vodstvo. Svaka stranka, pa u to uključujem i HDZ, na svojevrstan način je konzervativna i neće mijenjati "konja koji pobjeđuje", pa makar to bilo i nakon dva lošija ostvarena rezultata - kaže Gjenero. Za Plenkovićeve izgledne protukandidate kaže kako za sada ne stvaraju pobjedničku klimu. Za Stiera, kojeg drži puno ozbiljnijim protukandidatom, smatra kako mu je cilj dugoročnija konsolidacija HDZ-a.
Iste vrijednosti

- U tom smjeru držim da će Davor Ivo Stier biti spreman biti u stranačkoj oporbi i iduće četiri godine. On i Plenković, bez obzira na trenutnu razmiricu, dijele iste vrijednosti prema europskim, euroatlantskim integracijama. Stier je predstavnik snažne kršćansko-demokratske struje i žao mi je što je njegov odnos s Plenkovićem narušen - kaže naš sugovornik. Na pitanje o Miri Kovaču Gjenero odgovara kako on nije samostalan "igrač", nego je dobio podršku desno orijentiranog dijela stranke.


- Ali mislim da je ovdje riječ o poziciji pijetla koji je dobio mig da može zakukurikati, ali poznato je kako takvi pijevci na kraju završe - slikovit je Gjenero.


Većina HDZ-ovih ministara ovih je dana izrazila svoju potporu Plenkoviću i spremnost za unutarstranačke izbore.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je u četvrtak oponente sadašnjem predsjedniku HDZ-a, koji tvrde da stranka ne ide u dobrom smjeru, da se kandidiraju i predstave svoje programe, "a članstvo će kazati što misli o tome."
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je smjer u kojemu ide Vlada pozitivan te da će sukladno tome donijeti odluku kome će dati svoju podršku na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Dodao je kako nema potrebe toj temi pridavati preveliku važnost. "To je unutarstranačka tema koja se rješava unutar naše stranačke obitelji", rekao je. "Plenković me osobno imenovao u Vladu, dok radimo kvalitetan posao, postoji njegova podrška prema meni i moja prema njemu", poručio je Aladrović.


Dario Kuštro/H
ODLUKA O IZBORIMA U PONEDJELJAK
Potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će u ponedjeljak Predsjedništvo stranke donijeti odluku o održavanju unutarstranačkih izbora, a odabrat ću onu stranu za koju procijeni da će HDZ voditi prema pobjedi na parlamentarnim izborima i da se usidri u desnom centru

"Bit će redovni unutarstranački izbori u HDZ-u, znači u rokovima koje je propisao Statut", rekao je Butković novinarima prije sjednice Vlade. Kaže da još ne zna tko su protukandidati Andreju Plenkoviću za predsjednika HDZ-a jer se još nisu kandidirali. "Svatko tko ima želju i volju, neka se kandidira, pa to je demokratski proces", rekao je Butković. Za najavu kandidature gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Butković je rekao: "Pa dobro, ako je to njegova želja, sve pet."
NAJBOLJA OPCIJA ZA HRVATSKU
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić istaknuo je u četvrtak kako je Andrej Plenković najbolji kandidat. "Mogu istaknuti da je Andrej Plenković najbolji kandidat, da je moj kandidat i da je trenutačno najbolje što HDZ, ali i Hrvatska, može ponuditi. To smo vidjeli i na nedavnom sastanku s predsjednicom Komisije, to vidimo svaki dan, prema tome, mislim da je Andrej Plenković najbolja opcija za Hrvatsku", smatra Pavić. Dodao je kako je siguran da Andrej Plenković može pobijediti. Novinari su i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića pitali što misli o kandidatima koji su najavili kandidaturu za predsjednika HDZ-a, a on je odgovorio da je dosadašnji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i dalje "apsolutno najbolje rješenje."
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike