Regija
PROJEKT U TRI ETAPE

Klaonica u Otoku bit će završena 2022. godine
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Vrijednost joj je približno 30 milijuna kuna,u klaonici će se otvoriti najmanje 15 radnih mjesta, a, ovisno o potrebama, i više
VUKOVAR, OTOK

Klaonica s pratećim pogonima za preradu i skladištenje mesa, a o čijoj se gradnji već podulje vrijeme govori, bit će, prema jučerašnjim službenim podacima, sagrađena u 2022. godini, a koštat će oko 30 milijuna kuna. Nalazit će se u otočkoj Poduzetničkoj zoni, smještenoj uz županijsku cestu Otok - Nijemci - Lipovac. Dovršetkom tzv. Šokačke magistrale najmlađi hrvatski grad Otok postao je značajno "bliži" svim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ), što ima važnu ulogu u radu buduće klaonice u smislu njezine dostupnosti.

Otok i Čađavica
Naime, Vukovarsko-srijemska županija nositelj je projekta naziva "Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom", a koji se zajednički provodi s Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Otokom i Općinom Čađavicom. Kako se navodi, projektom će se izraditi navedena dokumentacija za gradnju i opremanje dviju klaonica i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području spomenute dvije slavonske županije.

- Nastoji se potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Na taj način pridonosi se jačanju infrastrukture mesne industrije na temelju prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva - navode iz VSŽ-a kao nositelja projekta.

Projekt se provodi u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, kao dio Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", vrijednost mu je 2,1 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva čine 85 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 1,7 milijuna kuna. Udjel Vukovarsko-srijemske županije, navodi se nadalje, u ukupnim prihvatljivim troškovima iznosi 1,2 milijuna kuna, od čega je milijun kuna nepovratnih sredstava. Projekt se provodi u razdoblju od 1. lipnja 2019. do 1. listopada 2021. godine. Pročelnik vukovarsko-srijemskog Odjela za poljoprivredu Andrija Matić pojašnjava da se cjelokupan projekt gradnje dviju klaonica - u Otoku i Čađavici - odvija u tri etape, pri čemu je prva bila kandidiranje projekta, druga je sada projektiranje, a treća gradnja i opremanje.

- U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem Vlada RH odobrila je financijsku potporu za projektnu dokumentaciju do ishođenja građevinske dozvole, oko 1,4 milijuna kuna. Očekujemo da će i u posljednoj fazi, također iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, biti odobrena sredstva za samu gradnju - kazao je Matić, dodavši kako će druga etapa rješavanja "papirologije", koja je sada u tijeku, potrajati, predvidivo, godinu i pol.

Finalizacija, skladištenje
Pročelnik za poljoprivredu navodi da će klaonica u Otoku biti kapaciteta, na godišnjoj razini, 60.000 svinja, 5000 goveda i 3000 ovaca, dok će u ona u Čađavici biti manja.

- Namjera je za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva omogućiti ne samo klanje nego i dio finalizacije i skladištenja, odnosno smrzavanja, tako da se ne dogodi loša reakcija tržišta u smisu viška ili manjka. Radimo na tome da osnažimo proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva, kao i govedarstva, a da bismo imali partnere za količine, odnosno sirovinu za klaonicu - reći će Andrija Matić.

U gradu Otoku, dakako, provedba pojekta naišla je na pozitivan odjek. Viši referent za gospodarstvo i poljoprivredu Marko Spajić navodi da se, u kontaktima s tamošnjim uzgajivačima i proizvođačima, čulo kako će im klaonica u Otoku, a u tom je gradu i najveći proizvođač kulena u Hrvatskoj, itekako olakšati i ubrzati cijeli proces do finalnog proizvoda.

- Pozdravljaju projekt koji će se pak u dobrom smislu odraziti i na druge prozvođače, i kada je riječ o cijenjenim suhomesnatim proizvodima s istoka Slavonije - kaže Spajić. Nipošto nije zanemariv i podatak da bi se u klaonici u Otoku otvorilo "minimalno 15 radnih mjesta", a prema potrebi i više.

Sanja Butigan
ŽELE JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO
Andrija Matić kaže da će klaonica u Otoku “biti županijsko vlasništvo, ali je želja da proizvođači tovne junadi, tovnih svinja uđu u suvlasništvo klaonice”, što bi tada značilo javno-privatno partnerstvo. Matić će istaknuti i kako trenutačno postoji problem nedostatka klaonica pa se tako, reći će, većina svinja uzgojenih u VSŽ-u kolje u Petrijevcima kod Osijeka, što znači “i velik broj kilometara, čekanje na red i gubitak na cijeni”, dok male klaonice u Cerni i Vrbanji dnevno imaju kapacitet od samo 30-ak grla, za razliku od buduće klaonice u Otoku, gdje će to biti 250 do 300 na dan.
kapacitet
BIT ĆE 250 DO 300 GRLA DNEVNO
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike