TvObzor
RAFAEL LECHOWSKI: EL CANTO DE AMOR A LA VIDA (ARSCESIS)

Pjesme ljubavi i života
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Poljak, koji živi u Španjolskoj, svojim recitacijama, popraćenima klavirom, uspio me je zarobiti na duže vrijeme
Piše: Nikola KUČAR

Iskreno, oduševila me je već prva pjesma na albumu Rafaela Lechowskog, instrumental "Treinta y tres años muerto", protkan klavirom koji daje naslutiti kojim smjerom će se kretati njegova nova ploča "El canto de amor a la vida". Poljak, koji živi u Španjolskoj, točnije u Zaragozi u centru Aragonije, svojim recitacijama, popraćenim nenametljivim klavirom, uz koji se iz pjesme u pjesmu vežu razni instrumenti, uspio me je zarobiti na duže vrijeme jer atmosfera koju nudi, ispunila je moju znatiželju za glazbom koja ne dolazi iz engleskog govornog područja. I poželio sam saznati o čemu pjeva, ima li nešto zaista spektakularno u njegovom rapu, ali onda me na mjestu broj četiri, zvanom "Fausto y el mundo sin alma" (u prijevodu "Faust i svijet bez duše"), iznenadio sa Satijevom "Gnossiennes", koja svira kao podloga njegovoj legendi o Faustu - velikom umjetniku duše koji je želio više.

Njegov glazbeni stil opisuje se kao alternativni ili jazz-rap, žanr u kojemu je Gil Scott-Heron bio pionir, a koji je tijekom desetljeća izrodio neke od najboljih, ili bar najhvaljenijih albuma u hip-hopu. No ovo je potpuno drukčiji svijet, možda čak i svemir, slavenska pjesnička duša koja živi u latinosvijetu, pa u "De paso por lo eterno (Canción del extranjero)" malo baca rime na španjolskom, ne bi li se već u sljedećoj sekundi prebacio na poljski. Pjesmu pak posebno obogaćuje tango na gitari i klaviru i prekrasan glas Ane Colom. S obzirom na moju trenutačnu opsesiju latinokulturom, "El canto de amor a la vida" mi je od početka zajedničkog druženja zvučao fascinantno, što bi trebao uzeti s rezervom, pa ću pričekati koji mjesec i iznova mu se vratiti negdje tijekom proljeća i provjeriti je li naša veza izdržala kušnje koje će biti prouzročene slušanjem nekih drugih albuma. No dok se to ne dogodi, meni je ovo maestralno djelo vrhunskog glazbenika.

Nikola Kučar
instagram.com/rlechowskioficial
Rođen u poljskom gradu Breslaviji 1985. godine Rafael Lechowski je s roditeljima kao četverogodišnjak emigrirao u Španjolsku. S 14 godina počeo je snimati svoje prve pjesme te pokrenuo rap-grupu Flowkloricos, s kojom 2001. objavljuje debi “In extremis”. Nakon raspuštanja grupe Lechowski je krenuo u solovode te je 2008. godine objavio DJ mix album “Iola”, u suradnji s DJ-em D-Beamom.
Možda ste propustili...

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata