Kultura
ANSAMBL OKTOS U GLAZBENOM ZAVODU

Debitantski koncert u Zagrebu jer Osijek nema dvoranu ni klavir
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Ansambl se sastoji od osam sjajnih mladih glazbenika podrijetlom iz Osijeka, u kojemu koncert planiraju već ovoga proljeća

Zajednički put - glazba i školovanje - obilježili su živote Ivane Vukojević (flauta), Dunje Čolić (oboa), Emme Štern (klarinet), Matka Smolčića (fagot), Domagoja Marasa (glasovir), Zvonimira Krpana (violina), Tajane Škorić (viola) i Ive Ilakovac (violončelo). Mladi su to glazbenici različitih instrumenata koje povezuje prijateljstvo i zajednička ljubav prema glazbi. Svi se poznaju još iz djetinjstva, kada su kretali u Glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku, a spojili su se tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Zajedno su nastupali, osvajali nagrade na natjecanjima i družili se, a kao sljedeći korak svi su upisali Muzičku akademiju u Zagrebu. Zajednički studij ih je sve još zbližio te je osnivanje ovoga ansambla bilo jednostavno prirodan sljedeći korak naprijed u radu na kulturnoj sceni. Ta je ideja bila svima prisutna već godinama, a sada su se udružili i zajedničkim je snagama pokrenut cijeli projekt koji će svoju završnicu, točnije svoj početak, dobiti samostalnim debitantskim koncertom u Zagrebu.



Osijek nema klavir

Riječ je OKTOS-u, novoosnovanom ansamblu mladih glazbenika, koji će se prvi put na sceni publici i javnosti predstaviti u subotu, 18. siječnja, koncertom u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. Ansambl se sastoji, kako sami naziv već sugerira, od osam glazbenika, koji su svi podrijetlom iz grada Osijeka.


Prvi je koncert pred njima, no premda su svi rođeni Osječani, za debitantski su koncert ipak odabrali Zagreb. Dijelom razlog leži i u tome da neki od njih žive i (glazbeno) djeluju u glavnom gradu.


- S obzirom na to da nas je Muzička akademija u Zagrebu na kraju najviše spojila, a Hrvatski glazbeni zavod bio je dom akademije 100-tinjak godina, smatrali smo da je prikladno da priču započnemo u povijesnom prostoru u kojemu smo svi započeli svoj studij i proveli neko vrijeme u toj zgradi, do preseljenja u novu, moderniju. Žao nam je da svoj debitantski koncert ne ćemo održati u našem rodnom gradu, no uvjeti u kojima bismo morali nastupiti ne bi bili zadovoljavajući. Moram istaknuti nedostatak prave koncertne dvorane i koncertnog klavira kao bitan čimbenik u ovoj odluci. No, u svakom slučaju, u planu je na proljeće još jedan koncert u glazbenom zavodu i jedan koncert u Osijeku, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu, ali detalje ćemo objaviti kada za to dođe vrijeme - napominje i najavljuje 26-godišnji Domagoj Maras, klavirist, profesor u Glazbenoj školi Franje Kuhača, iz koje je potekao.
Posebna gošća

Debitantski koncert podrazumijeva predstavljanje ansambla i njegovih članova, zbog čega su program koncipirali tako da se glazbenici predstave u većim sastavima, kao što su kvartet i kvintet, a zatim i u malim sastavima, gdje će se gotovo svi članovi predstaviti i kao solisti i u sastavu trija. U tom dijelu koncerta izvest će se reprezentativna djela francuskih skladatelja Andréa Capleta, Claudea Debussyja, Gabriela Fauréa, Francisa Poulenca i Louise Farrenc.

- Za kraj koncerta glazbenici su pripremili stavak Couperinovog groba, Mauricea Ravela, u obradi Davora Kelića, mladog dirigenta podrijetlom iz Forkuševaca, koji je također pohađao i Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek te Muzičku akademiju u Zagrebu, a sada je zborovođa u Kazalištu Komedija u Zagrebu. Posebna gošća koncerta bit će Marija Bašić, osječka violinistica sa zagrebačkom adresom, već od prije poznata publici kroz školovanje u glazbenoj školi, natjecanja te nastupe na Memorijalima Franjo Krežma - zaključuje Domagoj Maras.


Narcisa Vekić
ZAJEDNO ODRASLI I OBRAZOVALI SE
Uvjereni su da im ne će biti teško izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Svoje adute imaju. Nadaju se pozitivnim reakcijama debitantskog koncerta jer će im to biti samo potvrda za daljnji trud i napredak. "Razni ansambli i sastavi u Hrvatskoj postoje, no OKTOS je poseban i unikatan po zajedništvu izgrađenom tijekom godina prijateljstva i zajedničkog odrastanja. Ni jedan ansambl u Hrvatskoj nema priču kakvu ima OKTOS. Ono čemu se nadaju članovi jest to da će se ta priča prepoznati i da će se ansambl uspjeti postaviti rame uz rame ostalim umjetnicima i ansamblima koji su na sceni puno dulje od OKTOS-a", kaže Maras.
POZIV SKLADATELJIMA
Ovo je neobičan sastav jer su svi i solisti i komorni glazbenici. Za ovakvu kombinaciju instrumenata nije pronađena ni jedna skladba, što ih nadahnjuje. Prvo će priređivati obrade iz klasične literature, a s vremenom se nadaju da će skladatelji prepoznati njihovu kvalitetu i pisati za njih.
Svi se poznaju još iz Glazbene škole. Spojili su se tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike