Osijek
NADZORNE KAMERE I U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Ni u kafić bez velikog brata: Ispijanje piva ili kave uz obvezan digitalni nadzor
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Nema dvojbe da će nadzorne kamere olakšati policijske istrage, a možda i spriječiti kakav nasilni čin

Kamere koje nadgledaju naš život nalaze se posvuda, pa nije rijetkost uočiti ih i u ugostiteljskim objektima. Dok pijete kavu ili ručate s nekim iz svoje blizine, s prijateljima, članovima obitelji ili poslovnim partnerima, često neprimjetne nadzorne kamere snimaju svaki vaš pokret i gestu. I ne samo to, oni koji obavljaju nadzor tako načinjene snimke teoretski mogu čuvati godinama, ali i proslijeđivati ih dalje.

U jednom novootvorenom osječkom kafiću opazili smo kameru. Na pritužbu da se susret s kamerom u kafiću ne čini baš gostoljubivim činom, konobar nam spremno odgovara: "Nemate se čega bojati ako nemate problema sa zakonom." Dodaje kako je kamera u dotičnom kafiću postavljena zbog njegove, konobarove, sigurnosti. Izlazimo iz kafića s uvjerenjem da se tamo nećemo nikada više pojaviti.

Svi se jako dobro sjećamo sudbine jednog od ponajboljih zagrebačkih kuhara i vlasnika restorana. Njegovo ime je Mario Čerhak. On je imao tu sreću ili nesreću da se u njegovu restoranu "Marcellino" u posebnoj prostoriji namijenjenoj najekskluzivnijim gostima na ručku nađu poznate osobe iz sfere politike i biznisa Ivo Sanader i Zsolt Hernádi. Potajno napravljeni snimak koji je Čerhak na svoju inicijativu dostavio Uskoku i medijima navodno je razotkrio tajanstvenu komunikaciju dvojice moćnika koji su zbog primanja i davanja mita nedavno nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu. Nema nikoga tko tada nije aplaudirao kuharu i doušniku-amateru na učinjenom poslu. Tko uopće voli korupciju? Ipak, obični gosti, nekriminalci, počeli su u širokom krugu zaobilaziti restoran u Jurjevskoj iz jednog jedinog razloga - njegov gazda ne samo da sve snima nego i snimke osobno pregledava, analizira i dalje prosljeđuje. Naposljetku je uvrijeđeni Čerhak svoj restoran zatvorio te napustio ne samo Zagreb nego i Hrvatsku. Sreću je potražio drugdje, a zlobnici kažu da je sa sobom ponio i svoje kamere.

Zagovornici posvemašnjeg nadzora javnog prostora preko nadzornih kamera ističu brojne sigurnosne blagodati. Nedavno se Facebookom proširila vijest o tome kako je jedna Osječanka uspjela povratiti jaknu koju je iz kafića odnijela na sebi neka druga žena tako što je snimak s nadzorne kamere objavila na svome profilu. Javno prokazivanje na društvenoj mreži pokazalo se uspješnim. Osoba s tuđom jaknom navodno se uskoro javila i vratila otuđen (ili pogreškom zamijenjen) odjevni predmet. Primjerice, na jednoj stambenoj zgradi u Dubrovačkoj postavljene su kamere koje nadziru sve četiri strane svijeta i kontroliraju sve pješake i vozila koji ulaze ili izlaze iz susjednog Vijenca Gorana Zobundžije. Iako postoji uvjerenje da nadzorne kamere pridonose smanjenju kriminala, iskustva iz Velike Britanije koja je u tome najdalje otišla govore da nije tako. Policijski inspektor s kojim smo razgovarali rekao nam je kako u Osijeku nema toliko nasilja u kafićima, ali da ima dosta provala koje se događaju noću iza kojih često stoje narkomani.

Nema nikakve dvojbe da će nadzorne kamere olakašati policijske istrage, a možda i spriječiti kakav nasilni čin. No posve je jasno da srljamo u digitalnu distopiju orvelovskog tipa u kojoj nitko od nas neće imati ni najmanji komadić privatnosti. Čak ni kada nedužno ispijamo šalicu kave ili čašu piva u svom omiljenom kafiću.

Draško Celing
SNIMKE SE MORAJU BRISATI NAKON POLA GODINE
Propisi o zaštiti osobnih podataka (opća uredba, provedbeni zakon) posebno uređuju pitanja koja se tiču videonadzora. Provoditelj videonadzora dužan je istaknuti na vidljivom mjestu da je prostor pod nadzorom kamera. Snimke dobivene na taj način čuvaju se najviše šest mjeseci, a mogu se ustupati nadležnim državnim tijelima koja provode kazneni, prekršajni ili inspekcijski progon. Postavlja se pitanje brišu li se spomenute snimke uistinu nakon pola godine.
Najčitanije iz rubrike