Regija
GRAĐANSKO DRUŠTVO ‘’MOJI VINKOVCI’’

Otkrivena spomen-ploča Juliju Domcu, osnivaču hrvatske farmacije
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
VINKOVCI - Građansko društvo ‘‘Moji Vinkovci‘‘, uz pomoć donatora, otkrilo je spomen-ploču Juliju Domcu na zgradi ljekarne u pješačkoj zoni u Vinkovcima, osnivaču hrvatske farmacije, rođenom u Vinkovcima 1. lipnja 1853., a preminulom u Zagrebu, 6. ožujka 1928.

Studij farmaceutskih znanosti završio je u Beču 1874., a doktorirao u Grazu 1880. godine. Bio je sveučilišni profesor farmakognozije u Zagrebu (1896. - 1924.), osnovao je i Zavod za farmakognoziju (1896.), prvu samostalnu ustanovu te vrste na Balkanu. Postavio je temelje nastavnom i znanstvenom radu te znatno utjecao na razvoj ljekarništva u Hrvatskoj. Glavni su mu radovi farmakognoški dio Hrvatsko-slavonskoga ljekopisa (1901.) te ljekarnički priručnik Uputa u farmakognoziju (1889.). Godišnja nagrada (medalja) za izvanredne zasluge na području farmaceutike nosi njegovo ime. Obnašao je i funkciju rektora Zagrebačkog sveučilišta 1911./1912. godine.

Spomen-ploču otkrili su Kata Krešić, zamjenica gradonačelnika, te Martin Grgurovac, inicijator iz izdavačke kuće ‘‘Privlačica‘‘. M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli