Regija
VALPOVŠTNA DOBILA PSIHIJATRIJSKU ORDINACIJU

Kod psihijatrice po terapiju i razgovor pacijenti svih dobi
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
S psihičkim se tegobama može živjeti i raditi naglašava dr. Ksenija Keleković Krušlin

VALPOVO/BELIŠĆE - Za zdravstvene je osiguranike s područja Valpovštine pri kraju prošle godine stigla dobra vijest: Dom zdravlja Valpovo proširio je ponudu svojih usluga u primarnoj zdravstvenoj skrbi otvaranjem još jedne nove ordinacije - psihijatrijske medicine. Ordinacija psihijatrijske medicine, koju vodi dr. Ksenija Keleković Krušlin, rad je počela 1. listopada, a smještena je u prostoru nekadašnje logopedske ordinacije u Ambulanti Belišće. Ovo je velik iskorak s obzirom na to da na ovom području već godinama nije djelovala psihijatrijska ordinacija, a posljednji put kada je specijalist psihijatrije ordinirao na području Valpovštine bilo je to jednom tjedno na nekoliko sati, što je bilo nedovoljno za potrebe korisnika.

 

U uređenje i opremanje nove ordinacije u Belišću Županija osječko-baranjska je kao osnivač uložila 94.941 kunu, a u nju je nakon dvadesetak godina rada u Klinici za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek stigla iskusna dr. Ksenija Keleković Krušlin, koja ne skriva zadovoljstvo uvjetima rada, ali i dobrodošlicom na koju je naišla u novoj sredini. Dom zdravlja Valpovo je tako, uz đakovački, drugi dom zdravlja u županiji koji nakon dugo vremena ima svoju psihijatrijsku ambulantu, pacijentima dostupnu svakog radnog dana. Time se ujedno u djelo provodi želja osnivača da se otvaranjem ordinacija psihijatrijske medicine u domovima zdravlja psihijatra zapravo dovede u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se bolnicama ostavilo više prostora za zbrinjavanje pacijenata u teškim i akutnim stanjima. Osim toga, otvaranjem ordinacije u Belišću pacijenti s područja Valpovštine bit će pošteđeni troškova putovanja na kontrolne i druge preglede u Osijek i sve će nakon telefonske narudžbe i uputnice obiteljskog liječnika u vrlo kratkom roku moći obaviti u svojoj sredini.



- Opravdanost otvaranja ove ordinacije pokazala se već u prvim tjednima njezina rada s obzirom na to da su nam počeli dolaziti pacijenti koji godinama iz raznoraznih razloga, među kojima je i nemogućnost putovanja do Osijeka, nisu bili kod svog psihijatra. Glas o otvaranju ordinacije proširio se pa su nam uskoro počeli dolaziti i drugi pacijenti. Naglašavam da svi oni ne dobivaju odmah terapiju i lijekove. Dobar dio njih dolazi tek zbog razgovora, psihoedukacije ili podrške zbog situacije u kojoj se nalaze, i osobito mi je drago što su u meni prepoznali da im prilazim kao članu svoje obitelji i što mi se s povjerenjem obraćaju - kaže dr. Ksenija Keleković Krušlin.

Dodaje da ni područje Valpovštine nije lišeno dominantnih poteškoća koje se kod pacijenata danas najčešće dijagnosticiraju u psihijatrijskim ambulantama: depresije, psihoza, poremećaja prilagodbe, anksioznosti, ali i skrivene ovisnosti o alkoholu. Posjećuju je pacijenti svih dobnih kategorija, uključujući i mlade ljude, a svima njima, kako kaže, naglašava da se s psihičkim tegobama može živjeti i raditi.

- Nažalost, psihijatrija je u nas kao grana medicine i dalje stigmatizirana u odnosu na ostale. Ljudi lakše prihvaćaju somatske nego psihičke bolesti i nama se obraćaju tek kada prođu sve ostale preglede i uvjere se da njihov problem nije somatske prirode. Nadam se da će se u skorašnjoj budućnosti i u nas takvo stajalište promijeniti, da će se dolazak kod psihijatra prihvatiti kao dolazak kod bilo kojeg drugog specijalista medicine i da će u svom terapeutu pacijent prije svega prepoznati nekoga tko mu istinski želi pomoći, jer to je zapravo najbitnije u cijeloj priči oko pronalaska rješenja i pomoći za tegobe pacijenta - poručuje psihijatrica valpovačkog Doma zdravlja, koja u Ambulanti Belišće radi ponedjeljkom i srijedom poslijepodne, a utorkom, četvrtkom i petkom prijepodne.

Zadovoljstvo otvaranjem nove ordinacije u Valpovštini ne krije ni ravnatelj Doma zdravlja Valpovo Željko Varžić, koji napominje da je ustanova ispunila sve potrebne uvjete sukladno Pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima vezano uz prostor, radnike i medicinsko-tehničku opremu za novu ambulantu kako stanovnici Valpovštine kojima je potrebna pomoć psihijatra po nju više ne bi morali odlaziti u KBC Osijek. Tu im mogućnost, dodaje, pruža Ambulanta u Belišću zahvaljujući osnivaču, Osječko-baranjskoj županiji, koja je iz decentraliziranih sredstava financirala obnovu prostora za psihijatrijsku ordinaciju.
Lidija Aničić

Ksenija Keleković Krušlin

psihijatrica

Ni područje Valpovštine nije lišeno dominantnih poteškoća koje se kod pacijenata danas najčešće dijagnosticiraju u psihijatrijskim ambulantama: depresije, psihoza, poremećaja prilagodbe, anksioznosti, ali i skrivene ovisnosti o alkoholu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike