Ekonomija
IAKO GOTOVO SVI POSLUJU S GUBITKOM

Sve više poduzetnika u djelatnosti taksi-službe
Objavljeno 16. siječnja, 2020.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja (Fina), u 2018. godini, u području djelatnosti Prijevoza i skladištenja, poslovalo je 5907 poduzetnika, od čega 4290, kao pretežitu djelatnost registriralo je djelatnost kopnenog prijevoza i cjevovodnog transporta.
"Kod poduzetnika u području djelatnosti prijevoza i skladištenja bilo je 68.513 zaposlenih, od kojih je 35.023 (51,1 %) bilo zaposleno u odjeljku djelatnosti kopnenog prijevoza i cjevovodnog transporta, što je porast broja zaposlenih od 20,8 % u odnosu prema 2017. Poduzetnici u djelatnosti kopnenog prijevoza i cjevovodnog transporta ostvarili su netodobit od gotovo 645,7 milijuna kuna (smanjenje od 22,5 %) i sudjelovali s 51,1 % u iskazanoj netodobiti poduzetnika u području djelatnosti prijevoza i skladištenja. Poduzetnici skupine djelatnosti Ostali kopneni prijevoz putnika iskazali su pozitivan financijski rezultat (14 milijuna kuna), što je u odnosu prema 2017. povećanje za 14,5 %. Ukupan prihod poduzetnika čija je pretežita djelatnost ostali kopneni prijevoz putnika iznosio je 4,5 milijardi kuna, 49,0 % više nego u prethodnom razdoblju. Zaposlenima kod poduzetnika u djelatnosti ostalog kopnenog prijevoza putnika obračunana je prosječna mjesečna netoplaća od 5364 kune.

Unutar skupine ostalog kopnenog prijevoza putnika najviše je poduzetnika čija je pretežita djelatnost taksi-služba, ukupno ih je 838. Na drugom mjestu nalazi se brojno manji skup poduzetnika (561 poduzetnik) iz djelatnosti ostali kopneni prijevoz putnika. Taj je skup poduzetnika ostvario 2,6 milijardi kuna prihoda, ili 56,6 % ukupnog prihoda djelatnosti ostali kopneni prijevoz putnika. Ovaj razred djelatnosti ostvario je najveću ostvarenu dobit od gotovo 45,1 milijun kuna", naveli su iz Fine.


Iz Finina izvješća vidljivo je da je na prvom mjestu po ostvarenoj dobiti Rijeka plus d.o.o. iz Rijeke, s ostvarenih 5,1 milijun kuna dobiti, najveći broj zaposlenih imalo je društvo Autotrans d.d. iz Cresa koje je ostvarilo i najveći ukupan prihod u iznosu od 260,2 milijuna kuna, a najveći gubitak u djelatnosti gradskog i prigradskog kopnenog prijevoz putnika Promet d.o.o. iz Splita, u iznosu od 15,3 milijuna kuna.
"Poduzetnici u djelatnosti taksi-službe poslovali su s gubitkom (2,4 milijuna kuna), a najveći je ostvarilo društvo Pozivni centar zapad j.d.o.o. u likvidaciji. U godinu dana broj poduzetnika u djelatnosti taksi-službe s 435 narastao je na 838. Prvi poduzetnik po visini ukupnih prihoda u djelatnosti taksi-službe u 2018. bio je Eko prijevoz d.o.o. koji je ostvario ukupni prihod 13,4 milijuna kuna. Najveća prosječna netoplaća kod poduzetnika je u djelatnosti gradskog i prigradskog kopnenog prijevoza putnika - 7008 kuna, a u skupini djelatnosti ostalog kopnenog prijevoza putnika 4491 kunu, a zaposlenima kod poduzetnika u djelatnosti taksi-službe obračunana prosječna mjesečna netoplaća u iznosu od samo 2209 kuna. Z.Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike