Kultura
PREMA DJELU E. KISHONA "KOD KUĆE JE NAJGORE"

Nakon duže stanke, na daske Knapa vraća se veliki hit
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Nakon duže stanke, topla, duhovita, obiteljska komedija u kojoj se isprepliću avanture malog čovjeka u njegovom svakodnevnom životu, a koju su pogledale tisuće ljudi, ponovno se vraća na Knapov kazališni repertoar, na veselje svih ljubitelja dobrih komedija. Predstava Kod kuće je najgore​ oduševljava gledatelje svih dobnih skupina, a ujedno je ovo Kishonovo djelo uvršteno u popis obvezne lektire za 8. razrede. Predstava je na rasporedu u subotu, 25. siječnja te 8. i 21. veljače.


Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred pustolovinama iz svakodnevnog života "malog" čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja, ili odlazak na godišnji odmor, u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim "svakodnevnim pustolovinama" savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha.


Djela Ephraima Kishona prevođenija su od Biblije. Njegove knjige u Hrvatskoj su od 70-ih i od tada se ne prestaju prepričavati po gradskim kafićima. Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem. Predstavu je režirao Boris Kovačević, a glume Dunja Fajdić i Marko Hergešić.


Dunja Fajdić rođena je u Karlovcu, odrasla u Ozlju i Malom Lošinju. Studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija dodatno se usavršavala na glumačkim i lutkarskim radionicama.


Marko Hergešić (1988., Sisak) prestao je zbog glume trenirati košarku, a počeo pisati pjesme i kratke priče. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završava 2014. Za ulogu u predstavi "Kamenje" u kazalištu Mala scena nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - drama.
Boris Kovačević (1960.) hrvatski je kazališni redatelj. Režirao je 30-ak kazališnih djela te velik broj radiodrama, televizijskih reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se: Münchhausen i Ja, tata! u Teatru Exit, Mi djeca s kolodvora Zoo, i Dr. Dolittle u Zekaemu, Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto u Kazalištu Knap, Maturanti u Dječjem kazalištu Dubrava, Izumitelj u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Muškarci su s Marsa, žene su s Venere na Sceni Vidra. Od 2009. voditelj je Kazališta Knap. N.Vek.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike