Kultura
NIŠA U KOJOJ POSRĆU MNOGI TEATRI

Program za publiku koju je teško dobiti i zainteresirati
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Blašković: Sretna sam što je Ivan Kristijan Majić, voditelj Kulturnog centra, prepoznao našu ideju i postao naš partner

Aktualna, 113. kazališna sezona osječkoga HNK-a donijela je neke novine, o čemu su ponosno javnost obavijestili u rujnu. Marketinške novine primarno informiraju i privlače publiku, a sekundarno i uljepšavaju kazalište, rekla je tada intendantica Dražena Vrselja. Programi se polako realiziraju, a vrijeme će pokazati i koliko su uspješni ovi potezi. Jedan od oštrijih zaokreta je i onaj usmjeren prema niši u kojoj mnoga kazališta godinama posrću: repertoar za mlade. Tako godinu započinju malim siječanjskim festivalom Ctrl Alt HNK - kazališni "međuprostor", 21. i 22. siječnja, obje večeri u 19 sati.


- Planirali smo manifestaciju Ctrl (kao kratica za Kulturu-Culture) Alt (kratica za Alternativno) koja će zapravo biti ciklus predstava u suradnji s Kulturnim centrom. Sretna sam što je i Ivan Kristijan Majić kao voditelj KC-a prepoznao našu ideju te je postao naš partner. Mi se repertoarno ne udaljavamo od onoga što je nacionalna kuća, ali želja nam je omogućiti gostovanja predstavama za mladu publiku koja još uvijek za to nemaju prostor u gradu - ističe Petra B. Blašković, ravnateljica Drame.


Sada, kada se približava i otvorenje Kulturnog centra, dodaje, logično je i da manifestacija nađe svoj prostor u izvedbama budućih predstava u ciklusu baš u novim prostorima Centra. Stvaranje međuprostora unutar kazališta za publiku koju je danas teško dobiti i zainteresirati, svjesni su.
Teške teme

- To su srednjoškolci i studenti čija sfera interesa zadire u teme koje su njima bliske, a izbor predstava je upravo to. Produkcije koje propitkuju probleme s kojima se mladi susreću svakodnevno, a o kojima se teško razgovara. Stalno slušamo kako mladima nedostaje “taj neki njihov prostor” u gradu, pa je kazalište otvorilo svoja vrata upravo njima. Urbane priče u kojima se mogu prepoznati, koje ih mogu zabaviti, ali i nagnati na promišljanje. U Osijeku će s otvorenjem Kulturnog centra konačno biti pokriven čitav dijapazon generacija. Od dječjeg kazališta, koje prima najmlađu publiku, preko Kulturnog centra, koji će logično postati novo okupljalište za mlade s kvalitetnim sadržajima, i nakon toga HNK, koji ih preuzima i nudi im repertoar koji je adekvatan za različite ukuse i godišta. O uspjehu je teško govoriti kad je nešto tek na svojoj startnoj poziciji, no bitno je imati hrabrost nešto započeti i snagu kako bi u nečemu ustrajali. Rezultate možemo planirati kroz nekoliko godina, kada ćemo vidjeti je li sjeme urodilo plodom. To je proces tokom kojeg će Ctrl Alt rasti, razvijati se i prilagođavati potrebama mladih u gradu.


Ctrl Alt - nije delete, nego HNK. Koja se igra krije u nazivu, pitali smo ravnateljicu Blašković.


- Da, nije nikako delete! Moguće je stvoriti nove prilike. Ali mislim da je ključ u umrežavanju i suradnji, zato Ctrl Alt nije samo HNK nego i KC. Svjesni smo da treba stvarati kvalitetne sadržaje za mlade, ali i pružati mladim i alternativnim kazalištima vidljivu platformu za njihov rad. Veliki broj studenata osječke Akademije za umjetnost i kulturu završio je glumu i lutkarstvo i svoje znanje vrlo uspješno razvija na području cijele Hrvatske - ponosna je ravnateljica Petra Blašković.


Ova manifestacija u svom ciklusu otvara vrata i tim novim kazalištima koja inače nemaju prostor na scenama nacionalnih kazališta. U planu je gostovanje i varaždinskog GLLUGL-a kojeg čine uspješni osječki bivši studenti, a danas priznate redateljice, glumice i glumci i to pred kraj ove kazališne sezone.


- Ctrl Alt svojevrstan je inkubator u kojem ima prostora za sve kvalitetne produkcije, bile one iz većih ili manjih kazališnih kuća i družina, a sve ih objedinjuje tematika za mlade. Zato je suradnja naših dviju institucija veliki korak. Dijelimo zajedničke interese, a to je stvaranje interesa kod mladih za kulturne sadržaje. Zajedno smo u tom definitivno jači i možemo se dopunjavati. U Kulturnom centru scena će moći ugostiti neke predstave, dok će naša velika biti prikladnija za druge. Sve je ovo dugoročni projekt stvaranja i razvoja kazališne publike u gradu - rekla nam je ravnateljica Drame, koja je predstave koje gostuju odgledala i odabrala.
Velike uspješnice

U ovom prvom ciklusu odlučila se za dvije predstave koje su se pokazale kao velike uspješnice kod mlade publike.

- Žanrovski jako različite, a teme koje ih povezuju tako urbane i bliske mladima. Provokativne, inspirativne. (NE) PRILAGOĐEN je autorski projekt dvoje izrazito talentiranih mladih ljudi iz Pule. Luka Mihovilović i Gea Gojak (završila glumu i lutkarstvo upravo u Osijeku) propitkuju u monodrami različitost kroz život osobe od najranije dobi do sazrijevanja. Odrastanje, građenje identiteta u odnosu prema društvenim i moralnim vrijednostima, problem diskriminacije i predrasuda... Predstava je dobila i Grand Prix publike na festivalu Zlatni lav u Umagu 2019. Ovo je predstava koja ne ostavlja publiku ravnodušnom i bliska je upravo onima koji se u fazi odrastanja i nalaze. Druga predstava Zdrav(o) Život(e)/High life SNP-a Novi Sad dramatična je komedija koja već sedmu godinu živi na daskama s velikim uspjehom kod mlađe publike. Četiri momka, bivša zatvorenika bez posla, imaju plan kako osigurati novi početak, pokrenuti se i upravljati svojim životom. Režiju potpisuje Nikola Zavišić, koji upravo sada i režira prvu premijeru 2020. Moliereovu Školu za žene. Ctrl Alt otvara vrata mladim umjetnicima koji su svojim promišljanjem i produkcijama bliski upravo ciljanoj publici kojoj se obraćamo - zaključuje Petra B. Blašković.


Narcisa Vekić
Dress code je crvena boja
Početkom veljače bit će sve u znaku žena. HNK se snažno društveno angažira, ali sve pod umjetničkim plaštom. Nakon Kabareta Noćni ples (kojim su se pridružili manifestaciji 11. noć kazališta sredinom studenoga), Kabareta Krleža (u sklopu 30. Krležinih dana) te Kabareta Beckett (21. prosinca), svečani foyer obojit će se u crveno upravo u tjednu Žene u crvenom vezanom uz prevenciju srčanoga i moždanoga udara u žena. "Kolaž program u kabaretskom stilu vezan je upravo uz teme srca i mozga. Uz čašicu crnoga vina i crne čokolade zabava je zagarantirana. Naravno, dress code je crvena boja", najavljuje Petra Blašković.
Društveno osviještena institucija
Blašković: Teatar je uvijek propitkivao, ismijavao, educirao. Savršen je medij za pričanje priča, a kroz njih učimo. Ovu je sezonu HNK posvetio ženama kroz glazbu i riječ, kroz epohe i žanrove, no to nije samo ženski svijet to je društvo u koje su žene utkane. Nekad kao žrtve, nekad kao vladarice. Veselim se što će HNK sudjelovati i u promicanju svjesnosti oko srčanog i moždanog udara kod žena. Malo se o tom zna, a mi kao društveno osviještena institucija imamo moralnu dužnost podupirati ovakve inicijative. Time smo počeli 2019. u dislociranom prostoru, no ove godine, baš u kazalištu će se događati sadržaji vezani uz Međunarodni dan crvenih haljina.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike