Sport
LUKA STEPANČIĆ, DESNI VANJSKI HRVATSKE

Nismo mi momčad koja može igrati snižena intenziteta, mi uvijek moramo biti 100 posto
Objavljeno 15. siječnja, 2020.

Nakon susreta sa Srbijom Luku Stepančića je u miks-zoni čekao Bogdan Radivojević, desno krilo Srbije i suigrač iz Pick Szegeda. Slijedio je fair-play čin, razmijenili su dresove, pa je Stepančićeva sedmica završila kod Radivojevića, a kod našeg desnog vanjskog dres Srbije s brojem 14.

Kada se nakon Prvenstva igrači vrate u svoje klubove, onda prvo što oni koji su izgubili moraju preživjeti jest zafrkancija pobjednika. No Stepančić je najavio kako neće zafrkavati svoga suigrača zbog pobjede Hrvatske nad Srbijom u Grazu.

- Ma neću sigurno. Imaju oni dovoljno svojih problema.

Možda to neće neki pomisliti, ali Stepančić je nakon prvoga kruga EURA zajedno sa svojim imenjakom Cindrićem naš najbolji strijelac. Obojica na kontu imaju 12 pogodaka, a Stepančićev učinak je vrlo solidnih 68 posto. Ipak, dojam je kako Hrvatska u Austriji pobjeđuje obranom. U dvije utakmice primili smo 21, u jednoj samo 23 pogotka.

- Imali smo dosta pitanja prije Prvenstva kako vidimo svoju igru. Rekli smo da nam obrana mora biti vrhunska. Nije to bajno izgledalo na Croatia Cupu, ali iz utakmice u utakmicu sve je bolje. Još kada nam se priključi golman, kao što je protiv Srbije vrhunski bio Šego, onda je suparnicima stvarno jako teško.

Hrvatska je na kraju s tri pobjede otišla u Beč. Protiv Srbije prvo poluvrijeme opet nije bilo bajno.

- Moram se ispričati zbog lošeg prvog poluvremena. Srbija je ekipa koja je znala iskoristiti našu lošiju igru. Oni su imali dug prema sebi oprostiti se od Europskog prvenstva dobrom igrom i oni su to pružili. Međutim, za ono što se dogodilo u drugom poluvremenu, mislim da je ta igra čak i bolja negoli protiv Crne Gore. Ovo nam je izdanje svakako opomena. Pokazalo se da smo momčad koja ne može igrati snižena intenziteta. Nema kod nas onoga "ajmo se danas čuvati zbog ozljede". Mi moramo u svakoj utakmici igrati 100 posto da bismo ostvarili ciljeve koje imamo. Srećom, nije nam se obilo o glavu, ali ovo je, vjerujem, bilo dobro upozorenje.

Hvali posebno tri stvari: Duvnjaka, Šegu i navijače.

- Cijelo drugo poluvrijeme bio sam pod dojmom i ovoga navijanja, ali i sjajnih obrana Marina Šege i Duvnjakove igre. Dule je bio fenomenalan, Marin cijelo vrijeme na golu također. Ne znam kako bismo uopće izišli iz dvorane da smo izgubili. Imali smo dug prema navijačima. Morali smo im pružiti zadovoljstvo zbog ove divne potpore u Grazu.

Naši rukometaši već su otputovali u Beč. Slijede novi suparnici, sljedeća utakmica je tek u četvrtak.

- Dobro će doći dva dana odmora, protiv Srbije potrošnja je bila velika. Imamo nekakav plan da bismo s uvodne dvije pobjede napravili dobar dio posla i već otišli tamo kamo želimo. Međutim, moramo ići utakmicu po utakmicu. Domaćin Austrija ima odlične igrače. Domaćini su, ali imam neki osjećaj da ćemo i mi u Beču igrati na domaćem terenu.

Kakvo je njegovo stanje? Protiv Srbije je igrao svih 30 minuta prvog poluvremena i dobar dio drugoga.

- Bitno je kod mene pokušati rasporediti snagu da mogu što više i što duže pomoći momčadi. Posebno mi je lakše kada je ova bliža strana, pa mogu i tijekom utakmice doći do zraka. Sve radim kako bih se podredio momčadi. Nije nikakav problem.

U jednom trenutku u drugom poluvremenu počeo je šepati.

- Stari problemi, stara ozljeda. Nešto se dogodilo oko koljena. Ali nije to ništa, ma sve je u redu.

Koliko ti je otežavajuća uopće okolnost što nemaš pravu alternativu na poziciji desnog vanjskog?

- Iskreno, ne razmišljam o tome. Uvježbavamo i druge varijante, s tri dešnjaka na tim pozicijama, i kada bih o tome razmišljao, ne bi mi pomoglo. Jedino o čemu razmišljam jest da dam što više ovoj ekipi.

Čudno je ovo prvenstvo. Francuzi su ispali, Danci su na rubu ispadanja?

- Mislim da je to dobar odgovor svima onima koji kažu kako rukomet ozbiljno igraju dvije zemlje u svijetu. Rukomet strašno napreduje, nema više nekih izrazitih favorita, posebno kada se opustiš, što ste uostalom i vidjeli i u našem slučaju, u susretu sa Srbijom. Sigurno je ovo bio šok za Francuze. Svi koji bolje prate rukomet, znaju što radi Portugal, znamo koliko su dobri u mlađim kategorijama i to je sigurno zemlja koja u rukometu ima svijetlu budućnost. Ispada da je podjednak i gornji i donji ždrijeb - zaključio je Stepančić. K.Lacković
12 - 18
12 - 18

učinak je Luke Stepančića u prvom krugu Europskog prvenstva
Najčitanije iz rubrike