Osijek
HZMO NASTAVLJA PRODAJU IMOVINE

U ponudi su Opatijska, Gornjodravska i Drinska
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Najveći je stan u ponudi HZMO-a onaj na Gornjodravskoj obali, površine 77,92 četvorna metra, na četvrtom katu

Država nastavlja prodaju stanova u svome vlasništvu na području Osijeka. Naime, novi natječaj za prodaju čak 64 nekretnine raspisao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a među njima su i tri stana u Osijeku. Riječ je o stanovima, redom, na Gornjodravskoj obali 91, u Opatijskoj 44 i u Drinskoj 10.

Stan na Gornjodravskoj obali površine je 77,92 četvorna metra i nalazi se na četvrtom katu neetažiranog dijela zgrade upisane u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku, energetskog razreda D/C. Početna mu je prodajna cijena 396.000 kuna, a potencijali kupci mogu ga razgledati 17. siječnja, u vremenu od 10 do 11 sati. Stan u Opatijskoj ulici na Jugu 2 upola je manji, odnosno ima 32,82 četvorna metra, no zato se nalazi na atraktivnijem, drugom katu neetažirane zgrade koja nosi energetski razred D. Početna prodajna cijena iznosi 148.000 tisuća kuna, a moguće ga je razgledati 17. siječnja, od 12 do 13 sati. Stan u Drinskoj 10/C najmanji je pak u ponudi, površine samo 20,78 "kvadrata", a veliki mu je plus što se nalazi u prizemlju zgrade, i to energetskog razreda C. Početna mu je prodajna cijena 108.000 kuna, a moguće ga je razgledati 17. siječnja, od 13.15 do 14.15 sati.

Iz Zavoda za mirovinsko osiguranje ističu da se stanovi prodaju u zatečenom stanju prema principu viđeno – kupljeno, kao i da su stanovi za koje je naznačeno da su u posjedu prodavatelja (HZMO-a), ali u zemljišnim knjigama nisu upisani kao njegovo vlasništvo, što pak ne utječe na pravo vlasnika da raspolaže svojom nekretninom. U tome kontekstu kupac preuzima obvezu upisa stana u zemljišne knjige, pri čemu će Zavod kupcima predati stanove u posjed i pružiti svu potrebnu pomoć oko njihova upisa u zemljišne knjige. Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu koja iznosi deset posto početne cijene stana, u korist državnog proračuna. Izabranom ponuditelju uplaćena jamčevina uračunava se u cijenu, a ostalim ponuditeljima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vratit će jamčevinu u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru ponude. Natječaj je otvoren do 22. siječnja, a ponude će se otvarati 28. siječnja, u 10.15 sati, u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (Zagreb, A. Mihanovića 3, drugi kat, dvorana A), a otvaranju ponuda mogu nazočiti samo ponuditelji osobno, ili opunomoćeni predstavnici ponuditelja.

“Najpovoljnijim će se ponuditeljem smatrati onaj koji ponudi najvišu cijenu. U slučaju odustajanja prvog najpovoljnijeg ponuditelja najpovoljnijim ponuditeljem smatrat će se sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu cijenu, uz uvjet da prihvati najvišu ponuđenu cijenu prvog ponuditelja. Prvi najpovoljniji ponuditelj koji odustane od ponude gubi pravo na povrat jamčevine”, objašnjavaju iz HZMO-a.

Ivana Solar
OBVEZE ODABRANOG PONUDITELJA
Sklapanje ugovora o kupoprodaji ponuditelj koji bude odabran kao najpovoljniji dužan je u roku od 30 dana od dana dostave Odluke o odabiru sklopiti s prodavateljem ugovor o kupoprodaji stana kod javnog bilježnika u Zagrebu, jer u protivnom gubi pravo na povrat jamčevine. Kupac, osim iznosa kupoprodajne cijene, snosi troškove ovjere ugovora i sve druge obveze vezane uz provedbu kupoprodajnog ugovora te porez na promet nekretnina. Ugovor o kupoprodaji stana u izvanknjižnom vlasništvu Zavoda podnosi se na potvrdu kod javnog bilježnika.
Natječaj je otvoren do 22., a ponude će se otvarati 28. siječnja, u 10.15 sati, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko
396

tisuća kuna početna je cijena stana na Gornjodravskoj obali 91
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana