Svijet
PRIMIRJE IPAK NIJE POTPISANO

Ako ne prekine ofenzivu, Turska je obećala Haftaru "dati lekciju"
Objavljeno 15. siječnja, 2020.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da je zapovjednik istočnih libijskih snaga Kalifa Haftar napustio Moskvu, a da je potpisao sporazum o primirju, objavila je ruska novinska agencija Tass.


Zapovjednik Libijske narodne vojske (LNA) Haftar na pregovorima pod pokroviteljstvom Turske i Rusije u Moskvi dan prije zatražio je dodatno vrijeme da razmisli hoće li staviti svoj potpis na sporazum o prekidu vatre koji je potpisala suprotna strana - međunarodno priznata vlada u Tripoliju koju vodi Fajez al-Seradž, kazao je u ponedjeljka navečer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


Na službenoj Facebook-stranici istočnih libijskih snaga, koje nastoje osvojiti Tripoli, u kojemu je sjedište Seradževe vlade, u utorak je objavljeno da je LNA "spreman i odlučan" postići pobjedu.


Pregovori su u ponedjeljak trajali sedam sati i u njima su sudjelovala izaslanstva dvaju libijskih tabora, a nazočili su i turski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i obrane Hulusi Akara i dvojica ruskih kolega Sergej Lavrov i Sergej Šojgu.


Nije bilo fizičkog susreta između šefa vlade, koju priznaje UN, Fajeza al-Seradža i vođe istoka zemlje, maršala Kalifa Haftara.


Libijski građanski rat izbio je nakon pobune uz potporu NATO-a 2011., kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi.


Ta sjevernoafrička država bogata naftom od tada je u kaosu, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA), koje vodi maršal Haftar.


Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošle srijede da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Haftara na Tripoli.


I LNA i međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, u subotu u ponoć počeli su s primirjem, no ono je vrlo brzo prekršeno i od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare.


Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško se može provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama.


Turska neće odustati od "davanja lekcije" Kalifi Haftaru ako njegove istočne libijske snage nastave napadati međunarodno priznatu vladu u toj zemlji, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan u utorak. Dodao je da je Haftar "pobjegao" iz Moskve nakon mirovnih pregovora u ponedjeljak između njega i čelnika vlade u Tripoliju Fajeza al Seradža, na kojima nije dogovoren prekid vatre nakon devetomjesečnog sukoba. "Ako se nastave napadi pučista Haftara na narod i legitimnu libijsku vladu, nikad nećemo odustati od toga da ga naučimo lekciji koju zaslužuje", rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje stranke AK u parlamentu. "Naša je dužnost zaštititi naše rođake u Libiji", dodao je Erdogan te kazao da Turska ima duboke povijesne i društvene veze sa sjevernoafričkom zemljom i da će Haftar preuzeti cijelu zemlju ako Ankara ne intervenira.
On je rekao da će se Turskoj priključiti Njemačka, Velika Britanija i Rusija na samitu, kojemu će domaćin biti njemačka kancelarka Angela Merkel, u Berlinu u nedjelju da pregovaraju o Libiji, koja je potonula u kaos nakon svrgavanja Moamera Gadafija 2011. Seradž je potpisao sporazum o primirju, ali Haftar je napustio Moskvu, a da nije potpisao sporazum, navodi novinska agencija TASS izjavu ruskog ministarstva vanjskih poslova.


Hina
Pregovori su u ponedjeljak trajali sedam sati i u njima su sudjelovala izaslanstva dvaju libijskih tabora
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike