Novosti
SABOR O OPOZIVU MINISTRICE

Vrdoljak: Ne sumnjam u potporu koalicijskih partnera ministrici Divjak
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Nakon jednomjesečne stanke, zastupnici se u srijedu vraćaju na svoja mjesta u Hrvatskom saboru. Sjednica će početi uobičajenim aktualnim prijepodnevom, za kojega će premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima pitanja postaviti 40 zastupnika, a ždrijebom je odlučeno kako će prvi to učiniti oporbeni Ivan Pernar (SIP), a posljednja Dragica Vranješ (HDZ).


Nakon dinamičnog prijepodneva Sabor će u istom ritmu nastaviti rad u srijedu poslijepodne, kada će raspravljati o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Taj je zahtjev pokrenuo SDP, a potpisima su ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. "Ustav definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak je stanje u svom nazvala potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk u povijesti, za koji je ministrica optužila premijera, da se igra igara moći sa sindikatima", objasnio je SDP-ov Arsen Bauk. "Smatramo da je ministrica ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk, pa bi bio red da i oni odu", kazao je Bauk. Vlada je u cijelosti odbacila oporbeni prijedlog - dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je izjavio da će se na saborskoj raspravi o oporbenom zahtjevu za opoziv Blaženke Divjak odlučivati treba li budućnost obrazovanja i djece povjeriti znanstvenici i profesorici ili politikantima, "kao što su Maras, Pernar, Grmoja i slični".


"Očekujemo da će njihov način komunikacije biti politikantski, a naš će sigurno biti sadržajan i ozbiljan", izjavio je Vrdoljak nakon sjednice HNS-ova kluba. "U hrvatskoj politici uspjeh se očito ne može oprostiti", kazao je i dodao da Europska komisija i stručna javnost podržavaju reformu koja je nakon 25 godina ušla u hrvatske škole i krenula naprijed, što bi, ističe, trebao biti trenutak da svi daju doprinos kako bi reforma bila još bolja. "Umjesto da svatko tome da svoj doprinos, mi se vraćamo u povijesne ratove i politikantstvo, ali to nas neće zaustaviti. Lijepo je uspjeti i dati rezultat i u hrvatskoj politici, iako neki politikanti to nikada neće shvatiti", rekao je Vrdoljak. Ne sumnja u potporu svih koalicijskih partnera ministrici Divjak iako, kaže, o tome uopće nisu razgovarali, uključujući i zastupnike Kluba Milana Bandića.
Divjak je najavila da će se braniti argumentima. "Neugodno iznenađuje koliko neki ljudi na ime nekih stranačkih ili partikularnih interesa napadaju bez argumenata, to izaziva nelagodu, ali to bi trebalo izazivati nelagodu i šire i sigurna sam da se ni hrvatski građani koji to gledaju i slušaju ne osjećaju ugodno", kazala je. Upitana je li sigurna u pozitivan ishod glasanja za nju, s obzirom na trzavice unutar vladajuće koalicije, ministrica je rekla da je taj zahtjev "neargumentirano sitno politikantstvo". H
OPSEŽAN POSAO
Prije rasprave o povjerenju ministrici Sabor će raspraviti premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća održanima u prošloj godini. Do početka travnja, odnosno za prve ovogodišnje sjednice, zastupnici bi trebali odraditi opsežan posao, jer im je već sada predloženo 112 točaka, a sasvim je izvjesno da će se dnevni red i dopunjavati. Ovoga tjedna trebali bi raspraviti ukupno osam točaka, a tjedan zaključiti glasovanjem koje je najavljeno za petak u 13.30. Ova saborska sjednica trajat će do početka travnja.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren