Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Fond menadžeri snažno trgovali dionicama HT-a
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Povećanjem cijene izdvojila se prošlog tjedna dionica Đuro Đaković grupa nakon što je Hrvoje Kekez imenovan predsjednikom uprave

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala uspio se zadržati optimizam ulagača s početka godine uz pojačano trgovanje fond menadžera. U skraćenom radnom tjednu, zahvaljujući aktivnostima fond menadžera koji su snažno trgovali vrijednosnicama HT, ukupni redoviti promet iznosio je 110,5 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 107,4 milijuna i obveznicama 3,1 milijun kuna tjednog prometa. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog blagdana Sveta tri kralja. U utorak su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala smanjene i indeks Crobex potonuo je na 2028 bodova (pad za 0,4 posto) uz ostvarenih 18,6 milijuna kuna dnevnog prometa. Srijeda je donijela novi pad cijena dionica i spustila indeks Crobex za dodatnih 0,2 posto, na 2024 boda uz ostvarenih 26,9 milijuna kuna redovitog prometa, od čega se u blok transakcijama dionicama HT protrgovalo 17,9 milijuna kuna. U četvrtak su fond menadžeri bili posebno aktivni trgujući u blok prometu dionicama HT. Ostvarilo se 58,0 milijuna kuna prometa, od čega se kroz blok transakcije dionicama HT utržilo 44,6 milijuna kuna. Cijene dionica u četvrtak su porasle i podigle indeks Crobex za 0,2 posto, na 2.028 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2036 bodova izjednačivši se s razinom na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo rast i šest pad cijene, a tri vrijednosnice (AD Plastik, Končar elektroindustrija- KOEI i Maistra) zadržale su se na početnoj tjednoj razini. Tjednim povećanjem cijene izdvojila se dionica Đuro Đaković grupa nakon što je gospodin Hrvoje Kekez imenovan predsjednikom uprave društva na rok od 6 mjeseci.

Novi plan
U razdoblju od šest mjeseci uprava društva u suradnji s Vladom RH treba izraditi i Europskoj komisiji dostaviti na odobrenje novi plan restrukturiranja poduzeća. Vlada RH obećala je pružiti podršku Đuro Đaković grupi kroz izdavanje državnog jamstva u iznosu od 150 milijuna kuna za ishođenje kredita za likvidnost kako bi se osigurala isplata zaostalih plaća radnicima i deblokada poslovnih računa. Povećanjem cijene istaknule su se dionice Zagrebačka banka - ZABA (rast za 3,9 posto), te Jadran Crikvenica (rast za 2,8 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,1 posto) i HT (rast za 1,7 posto). Među tjednim gubitnicima našle su se dionice Optima Telekom (pad za 3,5 posto) te Atlantska plovidba (pad za 3,3 posto) i Valamar Riviera Poreč (pad za 1,6 posto). Tjedni promet u četiri radna dana veći od dva milijuna kuna ostvarilo je šest dionica. To su: HT (73,8 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (8,8 milijuna kuna), Adris grupa (6,6 milijuna kuna), Optima Telekom (3,4 milijuna kuna), Atlantik grupa (2,9 milijuna kuna) i Podravka (2,0 milijuna kuna). Dionicama HT snažno se trguje od početka 2020. godine. Prošlog tjedna dionicama HT pojačano se trgovalo kroz blok transakcije u srijedu (17,9 milijuna kuna) i četvrtak (44,6 milijuna kuna). U navedenim blok transakcijama vlasnika je promijenilo ukupno 347.586 vrijednosnica HT po prosječnoj cijeni 180,06 kn. Većinu dionica stekli su AZ fondovi te manji dio trezorski račun HT kroz program otkupa vlastitih dionica koji je donijela uprava društva.

Povlaštene dionice
Na strani prodaje bio je skrbnički račun Zagrebačke banke. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 181,50 kn. To je za 3,00 kn ili 1,7 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak, kada se u blok transakciji ostvarilo 6,3 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 166.080 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 38,30 kn. Prema kraju tjedna obujam trgovanja dionicama Valamar Riviera Poreč se smanjivao, što je utjecalo na kretanje cijene koja je u petak spuštena na 38,00 kn. To je 0,60 kn, ili 1,6 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,8 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se u petak povećala na 500,00 kn (rast za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,8 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 565,00 kn (rast za za 0,9 posto). Dionicama Optima Telekom snažno se trgovalo u utorak, kada se ostvarilo 1,5 milijuna kuna prometa, a nakon toga se promet smanjio pri čemu je cijena u petak spuštena na 8,20 kn (tjedni pad za 3,5 posto). Prodavatelj dionica Optima Telekom je osnovni račun Raiffeisen bank koji je vrijednosnice stekao u postupku predstečajne nagodbe. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 115,75 bodova (tjedni rast za 0,15 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike