Novosti
DIPLOME I SVJEDODŽBE

U godinu dana otkriveno je 35 lažnih isprava
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Prosvjetna inspekcija provjeravat će jesu li sve isprave zaposlenih poslane na provjeru

U godinu dana, koliko traje provjera vjerodostojnosti isprava u sustavu odgoja i obrazovanja, otkriveno je 18 krivotvorenih diploma i 17 svjedodžbi. Tu je brojku u ponedjeljak otkrila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, istaknuvši kako je provjera vjerodostojnosti isprava zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja važna antikorupcijska mjera.

Podsjetimo, uputu o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja Ministarstvo je poslalo 11. siječnja prošle godine, istaknuvši kako je, ako se utvrdi krivotvorenje, nužno poduzeti mjere propisane zakonom i kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Navedeno je tada i kako je nužno uspostaviti proceduru provjere vjerodostojnosti prilikom novih zapošljavanja.

Upitnik, koji su mogli ispunjavati samo ravnatelji ili tajnici ustanova, do sredine prosinca ispunile su 1243 ustanove od njih 1419, a u provjeru su uključeni i učenički domovi. Na provjeru je poslano 57.905 isprava o stečenoj kvalifikaciji. Za 48.088 zaposlenih potvrđena je vjerodostojnost isprava, a za njih 10.958 još se čeka potvrda. Za 88 ravnatelja nije poslana isprava na provjeru vjerodostojnosti, 28 ustanova nije poslalo ni jednu diplomu na provjeru, a 60 ih nije poslalo ravnateljevu, ali jest za druge zaposlenike. Od 18 otkrivenih krivotvorenih diploma dvije su na ime fakulteta iz Srbije te po jedna iz Slovenije i Austrije.

Ministarstvo je navelo i razloge koje su odgojne ustanove isticale za neslanje diploma na provjeru. Tako je dio njih istaknuo da isprave nisu slane na provjeru zbog financijskih razloga, dio tvrdi da nisu provjeravali pomoćnike u nastavi, kao i kratkotrajne zamjene, a dio ističe kako nisu provjeravali isprave za tehničko osoblje jer je, primjerice, za spremačicu uvjet zaposlenja završena osnovna škola. Neke ustanove su Ministarstvu odgovorile i kako, zato što su privatna škola, nisu bile sigurne po kojim uputama postupiti, "kojim financijskim sredstvima pokriti taj trošak." Jedna je škola navela kako je s 1. rujna 2019. ravnatelj otišao u mirovinu i "iz nama nepoznatih razloga diplome nije dao na provjeru." Neki su naveli kako diplome i svjedožbe nisu slali na provjeru jer za to nije bilo potrebe ili da nije postojao razlog za sumnju. Ministarstvo je poslalo uputu obrazovnim ustanovama u kojoj ih podsjeća na obvezu završetka procesa provjere. Navodi, između ostalog, i da će prosvjetna inspekcija tijekom nadzora provjeravati jesu li sve isprave zaposlenih, uključujući ravnatelja, poslane na provjeru vjerodostojnosti.

"Moram priznati da sam očekivala da nema ni jedne lažne isprave, ali krenuli smo u provjere kako bismo osigurali transparentnost", rekla je Divjak istaknuvši kako su provjerene i sve diplome u Ministarstvu obrazovanja, među kojima nije bila ni jedna lažna.

Dijana Pavlović
57.905

isprava o stečenoj kvalifikaciji poslano je na provjeru do 16. prosinca
BEZ ODLUKE O HRVATSKIM STUDIJIMA
Ministarstvo obrazovanja nije dobilo odluku Senata zagrebačkoga Sveučilišta da su Hrvatski studiji postali Fakultet hrvatskih studija, a nije primilo ni zahtjev za davanje suglasnosti, izjavila je ministrica Blaženka Divjak dodavši da zbog upisa u sudski registar ta ustanova ima određeni status. “Akademski uzusi i načela transparentnosti, ako već ne i zakonska obveza, nalagali bi Senatu Sveučilišta u Zagrebu, a prije svega rektoru, da tako važnu odluku pošalje i ministru ili ministrici, bez obzira na to o kojoj je osobi riječ”, istaknula je ministrica Blaženka Divjak.
Možda ste propustili...