Regija
“OŽIVILI” LEGENDARNOG SLAVONCA

Izložba “Barun Trenk, novo lice legende” iz Brna stiže u Požegu
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
POŽEGA - U Gradskom muzeju Požega ovoga tjedna otvara se izuzetno zanimljiva izložba o barunu Franji Trenku, povijesnoj osobi, čija kontroverznost i danas plijeni pozornost javnosti. Izložba dolazi iz češkog Brna, gdje je priređena prilikom obilježavanja 270. obljetnice smrti Franje Trenka, a otkriva nove zanimljivosti o ovom svjetski poznatom Slavoncu.

Kako je informirala Mirela Pavičić Hein, ravnateljica požeškog Gradskog muzeja, radi se o izložbi koja je nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu. Autori izložbe su Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová, Petr Vachůt, a izložba prikazuje rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka.

- Ova izložba, između ostaloga, otkrit će nam i zašto mi danas uglavnom o barunu Franji Trenku mislimo kao o nasilnoj i okrutnoj osobi. Međutim, ova izložba ponudit će o Trenku i do sada nikada iznesene činjenice, a koje su proizišle iz ispitivanja Trenkovih posmrtnih ostataka, odnosno mumificiranog tijela. Ono je fotografski i fotogrametrički obrađeno - kazala je u najavi ove izložbe Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja. Marić je naglasila kako se radi o prvoj ovakvoj izložbi u Hrvatskoj koja javnosti nudi rekonstrukciju jedne povijesne osobe, odnosno njezin stvaran izgled. Osim rekonstrukcije napravljena je i animacija na način da je digitalnom modelu baruna Trenka bio pridružen pokret uporabom istih animacijskih programa i postupaka kakve upotrebljavaju filmski studiji.

O povezanosti grada Požege s barunom Trenkom u najavi izložbe govorila je Ivana Domanović, voditeljica Povijesnog odjela Muzeja. Franjo Trenk s braćom je pohađao isusovačku gimnaziju u Požegi te je stanovao u požeškoj Kolegiji. Obitelj Trenk na području Požeške županije pribavila je i dosta imanja. Najprije Brestovac, a kasnije Veliku, Pakrac i Pleternicu. Franjo je tako, uz svoja i očeva imanja, postao najbogatiji plemić u Slavoniji, a za sebe je u više navrata rekao kako se smatra Slavoncem, rekla je Domanović.

Izložba se otvara u četvrtak, 16. siječnja, i bit će otvorena do kraja veljače. B.S.T.
Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu
Najčitanije iz rubrike