Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Približno 2800 ljudi protekloga je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt
Približno 2800 ljudi protekloga je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt u kojoj je održano šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrsni je posjet nadmašio očekivanja organizatora, a prve su reakcije izlagača i publike iznimno pozitivne.
Tijekom dva festivalska dana, podsjetimo riječ je o petku i suboti, posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača. U prvom su redu, kao i obično, to bila vina, a ni ovaj put nisu izostale razne delicije (pretežito suhomesnate), slastice, piva, žestoka pića. Naglasak je ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske koji su se predstavili u najboljem izdanju, a brojni su gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije bili mamac za sve goste. Osim izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program.
Vinske radionice
Vinske radionice ponovno su održane u režiji Željka Garmaza, novinara i publicista.
- Oni koji su osigurali mjesta imali su prigodu upoznati žive legende vinarstva, prije svih probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja. Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat, koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje piva privukle na vinsku manifestaciju, izvijestio je Boris Ocić uime organizatora.
Posjetitelji su mogli uživati i u dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala svoje umijeće - Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić, svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a. Oni koji su pozorno pratili što rade i kako kuhaju vrhunski profesionalci, čuli su i pregršt dobrih savjeta za sve one koji vole kuhati u svojim domovima, a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine, ribe...
- Rijetko koji događaj u Osijeku izaziva toliku pozornost medija. Proteklog je vikenda najveću vinsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo čak 130 novinara iz više od 60 redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i gastronomskih autora naše regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva. I u ovom su slučaju prva izvješća iznimno pozitivna - pohvalio se Ocić.
WineOS je tako i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko–baranjskoj županiji. Drugi je vikend u godini donedavno bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja nabolje. Brojni su gosti festivala donijeli i dobar posjet hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima koji su proteklog vikenda imali pune ruke posla. Osim toga, festival je ujedno bio i uvod te posebna pozivnica za predstojeći blagdan svetog Vinka.
Županija partner
Sve ovo u jednoj je rečenici za svečanog otvorenja sažeo Goran Ivanović, zamjenik župana, rekavši kako je zadaća "politike biti partner svima koji pridonose razvoju turizma".
A uz značajnu podršku Osječko–baranjske županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te brojnih partnera i sponzora koji su omogućili vikend za pamćenje, WineOS su ponovno organizirali udruga Dekanter i vinoteka Vinita.
Dario Kuštro