Mozaik
MUBI: NAJPOPULARNIJA JE MANJINSKA HRVATSKA KOPRODUKCIJA

Dokumentarac “Slatko od Ništa” najgledaniji u 2019. godini
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Manjinska hrvatska koprodukcija "Slatko od Ništa", u režiji Borisa Mitića, najgledaniji je dokumentarni film prošle godine na vodećoj svjetskoj online platformi za arthouse filmove MUBI. Film srpskog redatelja sa zagrebačkom adresom, koji se opisuje kao "satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mjesto", snimalo je 62 snimatelja tijekom osam godina u 70 zemalja. Narator filma je Ništa (Iggy Pop), kojem se smučilo naše nerazumijevanje te se u stihovima obraća gledateljima prvi i posljednji put. Njegove pustolovine ilustriraju ‘dokumentarni kadrovi Ničega’, uz originalnu glazbu britanskog benda The Tiger Lilliesa i majstora kabarea Pascal Comelade.

Scenarij, čiji je razvoj podržao HAVC, istraživan je kroz 20.000 stranica raznovrsne bibliografije, a obiluje snimkama koje je autor naručio od desetaka kolega iz cijeloga svijeta, među kojima su Cesar Charlone, Jorgen Leth, Michael Glawogger.

Prema autorovim riječima, cilj je bio iskoristiti svježinu pogleda i komplementarnost što više različitih autora i kultura da bi se približili nekom univerzalnijem dojmu Ničega.

Mitić, festivalski uspješan s filmovima "Pretty Dyana" (2003.) i "Doviđenja, kako ste" (2009.), sada razvija novi dokumentarni projekt "A šta sad, a šta tad?", koji će biti snimljen u jednom pokretnom 90-minutnom kadru s nizom specijalnih efekata, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao razvoj i tog scenarija. H
Najčitanije iz rubrike