Mozaik
NOMINACIJE ZA GLAZBENU NAGRADU BRIT AWARDS

Žene zapostavljene, samo jedna, i to Mabel, dobila je nominaciju za najbolji album
Objavljeno 14. siječnja, 2020.

Poznate su nominacije za jedno od najznačajnijih i najprestižnijih europskih glazbenih priznanja - Brit Awards.

Nominacije su iznenadile, jer su ženski izvođači prilično slabo, ili gotovo nikako zastupljeni. Fokus britanske glazbene industrije na muškog soloizvođača na račun ženskih je ove godine zaista očigledan. Samo je jedna Britanka nominirana, a ni jedna ženska grupa ili grupa u kojoj je žena nije nominirana ni u jednoj od 25 kategorija, gdje se inače nalaze izvođači mješovitih spolova. Pop-pjevačica Mabel dobila je nominacije za najboljeg novog izvođača i najbolju pjesmu "Don’t Call Me Up", ali ostalih devet pjesama i četvero izvođača nominiranih za najboljeg novog izvođača su muškarci.

Svih su pet izvođača nominiranih za najbolji britanski album solomuški izvođači: Stormzy, Michael Kiwanuka, Lewis Capaldi, Dave i Harry Styles. Od 193 albuma koji su se našli na listi za najbolji britanski album, koja je sastavljena prema uspjehu na top-listama i prijavama diskografskih kuća, a koje je potom Britanska Akademija glazbene industrije izabrala za užu listu za nominacije, samo 35 su bile žene.

Nominirani za najbolji britansku grupu također su muškarci: Coldplay, Foals, Bing Me the Horizon, Bastille i rap duo D-Block Europe. Ni jedna od ovih grupa nije nominirana ni u jednoj drugoj kategoriji prvi put od 2018. godine.

Londonski reper Dave i škotski pjevač Lewis Capaldi izvođači su s najviše nominacija, njih četiri: najbolji album, britanski izvođač, novi izvođač i pjesma. Obojica su imali veoma uspješnu 2019. Dave je osvojio nagradu Mercury za svoj album "Psychodrama", iskren i na momente tmuran album koji se bavi problemima rase i siromaštva. Capaldi je bio na vrhu top-lista s obje strane Atlantika s baladom "Someone You Loved", koja je nominirana za najbolju pjesmu. To je najprodavanija pjesma 2019. godine u Velikoj Britaniji.

Mabel, kćerka slavne Nenneh Cherry, i Stormzy imaju po tri nominacije. Harry Styles nastavlja uspješnu solokarijeru nakon One Directiona s dvije nominacije: za najbolji album i najbolji britanskog muškog izvođača, a pjevač Michael Kiwanuka također ima dvije nominacije u istim kategorijama.

Kategorija za najboljeg ženskog izvođača podijeljena je između pop-pjevačica kao što su Mabel, Freya Ridings i Mahalia, i eksperimentalnih izvođača Charli XCX i FKA twigs.

- Treća je godina zaredom kako sam nominirana, a svi znamo da je treća sreća tako da se nadam da bih ove godine mogla da odnesem kući jednu nagradu - rekla je Mabel, i dodala kako joj je nevjerojatno da je nominirana u tri kategorije.

Izvođači koji bi se mogli osjećati izostavljeno su Taylor Swift, koja nije nominirana za najboljeg internacionalnog ženskog izvođača, kategoriji u kojoj se ove godine natječu Ariana Grande, Billie Eilish, Camila Cabello, Lana Del Rey i Lizzo. Iako je 2019. izdao novi album, Ed Sheeran dobio je samo jednu nominaciju, i to za pjesmu "I Don’t Care" s Justinom Bieberom. Dodjela Brit Awards je 18. veljače u O2 Areni u Londonu.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike