Autoglas
JURILICE S POTPISOM

Daju milijune dolara za filmske automobile
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Prošlog je tjedna Ford Mustang GT koji je vozio Steve McQueen u filmu Bullit iz 1968. godine prodan na aukciji za 3,4 milijuna dolara

Automobili s filmskim potpisom, iako su brojni prešli 50-u, koštaju pravo bogatstvo. Tako je prije nekoliko dana Ford Mustang slavnog glumca Stevea McQueena prodan za 3,4 milijuna dolara. Ford Mustang GT iz 1968. godine McQueen je vozio u klasičnoj automobilskoj jurnjavi u filmu Bullitt, i jedan je od najpoznatijih automobila u povijesti američkog filma. Prodaja se zbila u aukcijskoj kući Mecum Auctions, i to je najviša cijena koju je Ford Mustang postigao na nekoj aukciji. Ime kupca nije javno obznanjeno.

Molba McQuenna
Robusni automobil, koji nije u međuvremenu obnavljan, zelene boje (Highland Green) koja je zahrđala i crnih presvlaka koje su se počele raspadati, pojavljuje se u 10-minutnoj sekvenciji filma leteći nekoliko puta zrakom dok juri brežuljkastim ulicama San Francisca. McQueen je jurnjavu automobilom snimio s otvorenim prozorom kako bi se vidjelo da je osobno za volanom. U filmu je igrao beskompromisnog policajca Franka Bullitta, koji juri za zločincima koji su vozili crni Dodge Charger iz 1968. Ipak, volan je ‘dijelio‘ s vozačem kaskaderom Budom Ekinsom, pokazuju podaci o filmu.

Nakon filma, Mustang je prodan zaposleniku Warner Brothersa, a onda policijskom detektivu u New Jersey. Potom je 1974. prodan Robertu Kiernanu iz Madisona, New Yersey, kod kojega je automobil bio do njegove smrti 2014. Kiernan je više puta odbio prodati automobil, uključujući i ponudu samog Stevea McQueena, prenio je New York Times. Ostavio ga je sinu Seanu.

"Htio bih vas pozvati da mi vratite moj 68‘ Mustang", pisao je McQueen Kuernanu 1977., navodi Times. "Jako bih želio da auto ostane ‘u obitelji‘, u originalnom stanju u kakvom je korišten u filmu radije nego da bude obnovljen. To je za mene vrlo osobno", pisao je glumac, no želja mu je ostala neuslišena. McQueen je umro 1980. od raka pluća u dobi od 51 godinu, a Robert Kiernan nikada nije odgovorio na njegovo pismo.

Puno manji iznos ostvario je Ford Mustang iz 2000. godine, a koji je bio zvijezda filma Brzi i žestoki. Riječ je o jednom od samo sedam originalnih Fordovih auta iz filma, a prodan je za 385.000 dolara (oko 2,5 milijuna kuna). Klasični Ford Mustang modificiran je za potrebe filma, dobivši nov i moderniji izgled te snažni 5,7-litreni motor V8, te prepoznatljivi nadimak Eleanor. Ukupno je 12 Mustanga korišteno tijekom snimanja filma Brzi i žestoki, a čak pet ih je uništeno.

Milijuni za Porsche
Još jedan automobil koji je vozio Steve McQueen oborio je rekord. Riječ je o modelu Porsche 917K koji je korišten u filmu "Le Mans‘ iz 1971. godine, jednom od najboljih filmova što se tiče tematike automobilskih utrka i automobila općenito. Porsche je prodan za nevjerojatnih 14 milijuna dolara. Zanimljivo, Porsche 917K prvo je korišten kao testni automobil na utrci 24 sata Le Mansa 1970., no potom je prodan Jou Siffertu. Ovaj ga je pak posudio Steveu McQueenu za potrebe filma. Siffert je iznenada preminuo 1971., a njegov Porsche predvodio je pogrebnu povorku. Nakon pogreba automobil je prodan kolekcionaru iz Pariza, koji ga je imao do 2001. Nekoliko mjeseci prije prodaje Porsche 917K u Švicarskoj je potpuno restauriran.

Astronomske cifre postižu i automobilima koje je vozio najpoznatiji svjetski špijun, tajni agent 007 - James Bond. Tako je Aston Martin DB5 iz filma "Thunderball" o Jamesu Bondu iz 1965. godine prodan na aukciji za više od šest milijuna dolara. DB5 je opremljen posebnim naplatcima i sistemom za izbacivanje putnika.

Puno manju cijenu postigla je na aukciji prije dvije godine Volkswagen Jetta, koja je korištena tijekom snimanja filma "Brzi i žestoki" iz 2001. godine. Jetta, koju je vozio Jesse (Chad Lindberg) u odličnom je stanju, ima body kit, spojler i naljepnice. Postignuta cijena bila je nešto viša od 100.000 dolara. Automobil na stražnjem spojleru ima potpise pokojnog glumca Paula Walkera, Chada Linberga te režisera Roba Cohena. Ispod haube Jette nalazi se 2,0-litreni četverocilindrični motor s četverostupanjskim automatskim mjenjačem. Jetta je opremljena bocama s Nitrom, kao i odličnim audiosustavom. Automobil je prešao 37.175 km, a nakon snimanja filma ugrađen je zaštitni kavez. U unutrašnjosti je i konzola PlayStation 2.

Milan Bugarić
NIŠTA BEZ HERBIEJA, VOLKSWAGEN BUBE
Mjesto na aukciji pronašlo je tijekom prošlih godina i nekoliko Volkswagenovih buba koje su korištene za snimanje filma Herbie. Tako je buba korištena za snimanje filma ‘Herbie the Love Bug’ iz 1968. godine, prodana za 86.250 dolara. U filmu Herbie ima srce i emocije, te sam vozi ako želi, a zaljubi se u jednu Lanciju. Herbie je VW buba iz 1963. koja je dobila ugrađeni motor iz Porschea 356. Da bi u filmu Herbie mogao sam voziti bez vozača, ugrađene su druge pedale, upravljač i mjenjačka poluga kako bi skriveni vozač mogao voziti automobil.

Herbie na karoseriji ima prepoznatljive uzdužne crvene, bijele i plave crte, a ima startni broj ‘53’ te registracijske pločice iz 1963. godine. Herbie je “glumio” u filmovima The Love Bug (1968), Herbie Rides Again (1974), Herbie Goes to Monte Carlo (1977), Herbie Goes Bananas (1980), The Love Bug (1997) i Herbie: Fully Loaded (2005).
MILIJUNI ZA ASTON MARTIN DB10
Automobili tajnog agenta 007 Jamesa Bonda siguran su dobitak za prodavatelja. Prije četiri godine je Aston Martin DB10 iz filma “Spectre” prodan na aukciji za nevjerojatnih 3.137.361 euro. Ova jurilica ima benzinski motor V8 s prosječnom potrošnjom od 4,7 litara, a najveća brzina koju može razviti je 300 kilometara na sat. Zanimljivo, ovaj se DB10 ne smije voziti javnim cestama! Da je riječ o originalu svjedoči autentičan dokument o povijesti automobila te potpisu glumca Daniela Craiga. Aukcija na kojoj je Aston Martin DB10 prodan bila je posebna jer je sav dobitak išao u dobrotvorne svrhe.